ZAŠTO JE VAŽNO DA SE TESTIRAM?

Infekcija HIV-om prolazi kroz 3 faze:
1. Asimptomatska faza: ona traje više godina posle infekcije. Tokom ove faze, osoba može da prenese virus drugoj osobi ali ne pokazuje znake bolesti niti klinicke simptome
2. Rana simptomatska faza: karakteriše se pojavom uobicajenih simptoma (prolivi, glavobolje, mršavljenje, ponovljene banalne infekcije). Kod ovih cesto nekarakteristicnih znakova, samo testiranje može da potvrdi dijagnozu
3. Kasna simptomatska faza- sida ili AIDS: u ovom stadijumu, imuni nedostatak je veoma izražen (smanjenje odbrambenih mogucnosti organizma) i izražava se pojavom teških infekcija tzv. «oportunistickih», koje mogu napasti pluca, mozak, digestivni trakt i/ili se ispoljiti pojavom tumora.

Infekcija HIV-om se otkriva jedino testiranjem.

Rano saznanje o HIV statusu, koristi kako osobama koje su HIV pozitivne, tako i osobama koje su HIV negativne. Saznanje da je HIV negativna, može za osobu da bude snažan motivacioni faktor da ostane HIV negativna. Za one koji su HIV pozitivni, saznanje o HIV statusu je pocetak aktivnog odnosa prema infekciji koji podrazumeva redovne medicinske kontrole, menjanje stila života, ishrane, odmora.
Od 2002. godine HAART terapija (visoko asimptomatska anti retroviral terapija) nalazi se na pozitivnoj listi tj. zdravstveno osiguranje pokriva troškove ove terapije.
Ako osoba koja je HIV pozitivna pocne na vreme da uzima ovu terapiju, vreme izmedu asimptomatkse i simptomatske faze u razvoju HIV infekcije, može da se produži na više decenija.

Svaka osoba sama donosi odluku o tome da li želi da se testira. Znanje HIV statusa je dobrovoljno. Što pre se testirate i saznate svoj HIV status, to cete više, bez obzira na rezultat testa, da uradite za svoje zdravlje i svoj život.

U našoj zemlji, 60% HIV inficiranih osoba, na testiranje je došlo sa simptomima side. Od oko 1700 osoba koji žive sa HIV-om, 1100 ima sidu a 920 je umrlo.

GDE I KAKO MOGU DA SE TESTIRAM NA HIV?

Saznanje o HIV statusu, sama procedura testiranja i išcekivanje na rezultat testa, mogu da imaju ozbiljne emocionalne i psihološke posledice po osobu koja se testira. U tom smislu dobrovoljno savetovanje pre i posle testiranja na HIV, ne samo da je važno u prevenciji HIV-a, vec igra i veliku ulogu u psihološkoj podršci koja je ljudima u tim trenucima potrebna, bilo da su HIV pozitivni ili HIV negativni.

Od 1. aprila ove godine, besplatno savetovanje i testiranje na HIV, možete da uradite u Centru za prevenciju side i polno prenosivih infekcija. Centar se nalazi u ul. Brace Nedica 28 a radi u okviru studentske poliklinike.

Savetovanje i testiranje je besplatno za sve gradane.
Centar je otvoren svakog radnog dana od 8:30h do 17h.
Ako u centar dodete do 12h, rezultate testa cete dobiti istog dana po podne.
Sve informacije o centru i proceduri savetovanja i testiranja, možete dobiti ako pozovete AIDS info telefon centra 011/43-21-92.

Pozivom na ovaj telefon, možete da zakažete dolazak u centar u vreme kad vama to najviše odgovara i da uradite savetovanje i testiranje bez cekanja.

KAKVA JE PROCEDURA?

Savetovanje i testiranje na HIV ima tri dela:
1. Savetovanje pre testiranja – u centru ce Vas docekati savetnik koji ce Vam u kratkom razgovoru pomoci da shvatite proceduru testiranja i znacenje testa, dati informacije o HIV-u i AIDS-u i razgovarati sa vama o ocekivanim rezultatima testa.
2. Testiranje – sa uputom koji ce Vam dati savetnik, u laboratoriji studentskog stacionara u Prote Mateje 29, obavicete testiranje.
3. Post savetovanje – po rezultate testa cete doci ponovo u centar, u vreme kad se dogovorite sa svojim savetnikom u savetovanju pre testiranja. Sa savetnikom cete razgovarati o rezultatima testa. Nekada nije dovoljan samo jedan razgovor, narocito ako su rezultati testa pozitivni. Sa savetnikom se, u post savetovanju, možete dogovarati o daljim razgovorima u centru, ukoliko to želite.

Savetovanje i testiranje je poverljivo – sve informacije o sebi koje ostavljate savetniku, znace samo Vaš savetnik.

Testiranje je anonimno.

PRAKTICNE INFORMACIJE

Projekat besplatnog savetovanja i HIV testiranja se realizuje u prostorijama centra za prevenciju side i polno prenosivih infekcija zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.
Centar se nalazi u Brace Nedica 28 i od 1. aprila je otvoren svakog radnog dana od 8:30h do 17h za sve gradane, bez obzira na to da li su studenti ili nisu. Za dolazak centar nije potrebna cak ni zdravstvena knjižica i sve se može obaviti tako da klijent ostane anoniman.
Procedura savetovanja i testiranja ima tri dela:

1. Savetovanje pre testiranja – klijenta u centru docekuje savetnik koji mu u kratkom razgovoru pomaže da shvati proceduru testiranja i znacenje testa, daje mu informacije o HIV-u i AIDS-u i razgovara sa njim o ocekivanim rezultatima testa.
2. Testiranje – klijent sa uputom koji dobije od savetnika odlazi u Prote Mateje 29, u laboratoriju stacionara ZZZS i tamo daje krv
3. Post savetovanje – po rezultate testa klijent dolazi ponovo u centar, u vreme kad se dogovorio sa svojim savetnikom u savetovanju pre testiranja. Sa savetnikom razgovara o rezultatima testa.
Nekada nije dovoljan samo jedan razgovor, narocito ako su rezultati testa pozitivni. Sa savetnikom se, u post savetovanju, klijent može dogovarati o daljim razgovorima u centru, ukoliko to želi ili se upucuje na neku drugu instituciju ili organizaciju sa kojima centar saraduje, u kome može da dobije odgovarajucu pomoc – ako mu je potrebna.

Savetovanje i testiranje je poverljivo – sve informacije o sebi koje klijent ostavi savetniku, znace samo savetnik. Testiranje je anonimno.

Svi oni koji u centar dodu do 12h, rezultate testa ce dobiti istog dana po podne. Oni koji dodu posle 12h, mogu do 17 h istog dana da izvade krv ali ce po rezultate doci sutradan.

Sve informacije o centru i proceduri savetovanja i testiranja, klijenti mogu da dobiju preko AIDS info telefona centra 011/43-21-92 koji je otvoren od 8:30h do 19h svakog radnog dana.

Pozivom na ovaj telefon, klijenti mogu da zakažu dolazak u centar u vreme kad im to najviše odgovara i da urade savetovanje i testiranje bez cekanja.


Jelena
21/9/2015 02:38:16 pm

Dobar dan,htela bih da dodjem na testiranje na HIV pa me zanima da li je zakazivanje obavezno? Srdacan pozdrav

ReplyLeave a Reply.

  Author

  ๑۩۞۩๑ Radio Stela ๑۩۞۩๑ 

  Archives

  July 2012

  Categories

  All

  Tekstovi su preuzeti sa drugih izvora !