FIZICKO – udaranje, šamaranje, premlacivanje, ranjavanje
Fizicko nasilje obuhvata široki dijapazon pojmova. Obicno se nasilje kao što su štipanje i šamaranje ne smatraju ozbiljnim, kako u društvu, tako i od strane službenika institucija koji pružaju pomoc ugroženim ženama. Jedino se pokušaj ubistva, ili samo UBISTVO smatra ozbiljnim. Ako se ima u vidu da ŽENE TRPE NASILJE NAJCEŠCE OD MUŠKARACA SA KOJIMA SU BLISKE, one se najcešce stide da priznaju da žive u nasilju.

PSIHICKO – omalovažavanje, izolacija, marginalizovanje problema
Žene koje se obracaju za pomoc, navode da je psihicko nasilje koje trpe od svojih partnera, mnogo teže od fizickog, takode ostavlja trajne posledice po ženin život.

Partner cesto koristi metod izolacije kao siguran nacin da manipuliše ženom. On je izoluje od prijatelja, roditelja i rodbine, tj. od svakoga ko bi mogao da utice na nju da izade iz situacije nasilja u kojoj se nalazi. Tako žena godinama živi pod njegovim stavovima koje vremenom prihvata I prilagodava se njima.

SEKSUALNO – seksualno uznemiravanje, silovanje
Žene svakodnevno trpe seksualno nasilje I na svakom mjestu : u školi, na ulici, na radnom mjestu, u vezi, u braku. Obicno se smatra da žena koja nosi kratku suknju, izaziva svojim ponašanjem i da želi biti silovana . Cesto se djevojcice i djevojke žale da trpe seksualno uznemiravanje od strane svojih nastavnika i profesora, navodeci da ih oni gledaju “cudno“ i “odmjeravaju“.

Takode je kategorija “silovanja u braku“ za naše društvo nepoznata. Žene koje se obracaju za pomoc kažu da su od recimo 100 seksualnih odnosa sa svojim partnerom, 85 puta bile primorane ili silovane.

EKONOMSKO – oduzimanje materjalnih sredstava, neplacanje alimentacije
Ovaj problem se najcešce javlja kod žena koje su razvedene ili su u postupku razvoda. Nastaje usled ostajanja bez stana, nepravilne raspodjele imovine, neredovnog placanja naknade za izdržavanje djece. Žene bivaju izbacene iz svojih domova sa djecom, I primorane da traže utociste , dok partner ostaje u domu (iako su taj dom stekli zajednickim radom i zalaganjem ).

Žene trpe nasilje u porodici decenijama i teško pronalaze nacine da izadu iz njega. ono je postalo deo njihovog svakodnevnog života. Postoje mnogobrojni razlozi koji tome doprinose : ekonomska zavisnost žene, patrijahalno vaspitanje koje je od rodenja uci da je ona “žena i da mora da trpi “, nedostatak podrške primarne porodice, prijatelja i šire društvene zajednice, koja to smatra njenim privatnim problemom. Ako imamo u vidu da deca koja žive u nasilju, to prihvataju kao model ponašanja kada sami odrastu i formiraju svoju porodicu, to nasilje u porodici moramo prihvatiti kao društveni problem.


Leave a Reply.

  Author

  ๑۩۞۩๑ Radio Stela ๑۩۞۩๑ 

  Archives

  July 2012

  Categories

  All

  Tekstovi su preuzeti sa drugih izvora !