Prevremena ili preuranjena ejakulacija jedan je od najcešcih seksualnih problema. Najcešce se opisuje kao nemogucnost odlaganja ejakulacije do trenutka kad je to za oba partnera poželjno. Definicija preuranjene ejakulacije je subjektivna. Dok neki muškarci ejakuliraju uz vrlo malo seksualne stimulacije, obicno neposredno nakon penetracije, a nerijetko i prije, nekima je prerana ejakulacija nakon 5-10 minuta seksa. Pri dijagnozi preuranjene ejakulacije nije bitna kolicina vremena prije ejakulacije. Najvažnija je stvar zadovoljstvo muškarca dužinom seksualnog odnosa.
Prava preuranjena ejakulacija jeste stanje kad muškarac ne osjeca da ce ejakulirati sve dok se to ne dogodi, što znaci da ne drži pod kontrolom uzbudenje kad ima erekciju ili dok penetrira.

Uzrok preuranjene ejakulacije

Prije se smatralo kako nastaje zbog djelovanja ljekova ili odredenih infekcija kao što je upala mokracnih puteva. U zadnje vrijeme preovladava mišljenje kako je problem psihološke prirode. Tacan uzrok stanja još uvijek je ipak nepoznat.
Prema evolucijskoj teoriji brza ejakulacija ima znacaj za preživljavanje zato što je svaka životinja nezašticena od napada dok kopulira. Prema tome, u prirodi što se brže kopulacija može obaviti, to bolje i sigurnije. Istraživanja pokazuju da muškarci koji pate od prerane ejakulacije dostižu ejakulaciju pri nižim stupnjevima seksualnog uzbudenja i imaju duža razdoblja apstinencije u poredenju s muškarcima koji ne ejakuliraju prerano. U vecini slucajeva prevremena ejakulacija je psihološki odredena. Kod mnogih muškaraca se može uociti strah da nece biti u stanju da zadovolji partnera/ku ili strah od poraza i nadmoci partnera/ke. Osjecaj krivice i strah da se ne procuje mogu znacajno uticati na ponašanje muškarca s ovim problemom. Prerana ejakulacija može biti povezana i s Parkinsonovom bolešcu ili upotrebom nekih ljekova.

Kad i kako se javlja prevremena ejakulacija?

Vecina muškaraca je iskusila ovaj problem tokom svog seksualnog života. Najcešca je medu adolescentima, ali pogada seksualno aktivne muškarce svih dobi.
Preuranjena ejakulacija se vrlo cesto javlja tokom prvog seksualnog iskustva i u tom slucaju se obicno javlja zbog straha i nervoze. Vecina muškaraca postepeno nauci da kontroliše svoj orgazam. Kod nekih se muškaraca zbog tih pocetnih preuranjenih ejakulacija razvija dugotrajan strah od seksa i nemogucnosti ispunjenja ocekivanja što produžuje problem preuranjene ejakulacije.
Seksualno ponašanje je takode važno. Što je duži period od zadnje ejakulacije, mladi muškarci tipicno brže svršavaju. Mladi muškarci brže ejakuliraju nego stariji jer se s iskustvom nauci kontrolisati ejakulacija.
Preuranjena ejakulacija se može dogoditi tokom predigre, za vrijeme penetracije, ili prije ili kasnije tokom snošaja. Sram i osjecaj poniženja i manje vrijednosti mogu dovesti do izbjegavanja seksualnih odnosa. Partneri/ ke muškaraca s prevremenom ejakulacijom po pravilu su nezadovoljne tako da nisu rijetke nevjere i prekidi veza zbog seksualnog nezadovoljstva.

Šta se može uciniti kako bi se odgodila ejakulacija?

Ako se prerana ejakulacija ne lijeci, postaje hronicna. Uspjeh se može postici ljekovima, razlicitim tehnikama štipanja ili zastajanjem i nastavljanjem. Seksualni terapeuti savjetuju parovima proširenje svojih seksualni aktivnosti i ukljuce tehnike koje ne zahtijevaju nabrekao penis te je zadovoljenje partnera/ ke potpuno moguce i nakon što je jedan od partnera doživio vrhunac. Kad se pažnja skrene s penetracije, strah ljubavnog para se obicno dovoljno smanji da dopušta vecu kontrolu ejakulacije i seksualni odnos dužeg trajanja.

Masters i Johnson metoda

Najbolji nacin borbe protiv preuranjene ejakulacije jeste ucenje prepoznavanja i kontrolisanja osjecaja koji vode k orgazmu. Masters i Johnson metoda služi upravo tome. Ta metoda zahtijeva mnogo strpljenja i vježbe, ali je vrlo uspješna.
Može se poceti s masturbacijom. Dovedite sebe do tacke blizu orgazma i prestanite pa se opustite prije nego opet pocnete. Svaki put kad to napravite, primaknite se orgazmu sve bliže i bliže sve dok ga više ne možete kontrolirati. Ponavljanje ovog postupka mnogo puta u razlicitim prilikama ce vam pomoci da naucite gdje je vaša tacka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju tacku gdje "nema povratka" možete usmjeriti partnerovu/ kinu stimulaciju tako da doživite orgazam. Najbolji nacin vježbanja je ove metode zajedno s partnerom/ kom do koje- g vam je stalo, iako se možete pripremati i sami. Sa svojom partnerkom/ partnerom isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne ukljucuje penetraciju, kao masturbacija i oralni seks te vježbajte dostizanje tacke neposredno prije ejakulacije. U tom trenutku signalizirajte partneru/ ki da prestane i sebi dopustite djelimicni gubitak erekcije. Ponavljajte to više puta. Ove korake je potrebno vježbati više dana prije pokušaja penetracije. U trenutku kad ste spremni za penetraciju, lezite na leda i kažite partneru/ ki da vam dopusti sporu penetraciju. Cim osjetite da ste blizu ejakulacije, pokažite partneru/ ki da se nježno podigne prema gore. Malo se opustite i pocnite ponovo. Uskoro bi trebalo da možete da kontrolišete svoju ejakulaciju i uživate u seksu.
Iako je ova metoda vrlo uspješna, mogu proci nedelje prije nego to postignete. Važno je da budete strpljivi i ne stavljate velik pritisak na situaciju. Ako ne uspije odmah, potrebno je još truda. Radi se o procesu za koji treba vremena.

Tehnika stiskanja

Ova je tehnika varijacija Masters i Johnson metode. Partner/ ka pri jakom uzbudenju, neposredno prije vašeg orgazma, cvrsto stisne prstima glavic penisa kroz 15- 20 sekundi. To ce vam spreciti ejakulaciju, ali može opasti erekcija. Palac se stavlja s donje strane krune glavica na frenulum (mali komadic kože na udubini glavica) dok prvi i drugi prst treba da budu na glavicu s gornje strane. Stisak tjera krv iz penisa i na taj nacin smanjuje erekciju. Ovu metodu treba probati tri puta tokom odnosa. To znaci da vam partner/ ka treba ponovnom stimulacijom dovesti do uzbudenja pa onda opet primeniti tehniku stiskanja.
Ovu tehniku možete isprobati ako Masters i Johnson metoda sama ne djeluje.

Tehnika mirovanja

Kad penetrirate, ne smijete se pomicati ni vi ni partner/ ka ili ciniti ikakve pokrete. Treba da se samo koncentrišete na osjecaj koji imate i proživljavate ga kakav on jeste. Kad vam se ucini da ste blizu ejakulacije, izidite iz partnera/ ke. Nakon ponovnog uzbudivanja s partnerom/ kom ucinite isto. U pocetku je teško ovladati ejakulacijom, ali je samo pitanje vremena kad cete uspjeti. Može se dogoditi da erekcija dok mirujete u vagini pocne da opada i tada zamolite partnera/ ku da se pocne malo pomjerati ili stiskati mišice ili ako više volite, sami izvedite nekoliko kretnji dok vam penis ponovno ne ocvrsne. Penetracija treba da se ponavlja nekoliko puta tokom odnosa.


Ostale tehnike

Desenzitizirajuce kreme su proizvodi koji se mogu naci na tržištu i koji navodno umanjuju osjecaj koji muškarac doživljava tokom seksualnog odnosa te na taj nacin on duže traje. Muškarci ove proizvode smatraju ogranicavajucim jer smanjuju užitak.
Masturbacija je tehnika koju mnogi mladi muškarci koriste kako bi povecali kontrolu nad seksualnim odnosom. Smatra se kako masturbacija prije seksualnog odnosa smanjuje želju koju muškarac oseca cime se povecava kontrola. Ova tehnika, medutim, nije vrlo uspješna jer je kolicina uzbudenja samo jedan od uzroka koji dopinose ovom stanju.
Kondomi su uspješan nacin smanjenja kolicine stimulacije tokom seksa. Neki muškarci kažu kako im kondom pomaže u kontroli prerane ejakulacije jer im smanjuje uzbudenje. Osim toga, kondomi štite od neplanirane trudnoce i prenosivih bolesti pa su sigurno vrijedni korišcenja.
Seksualni položaji mogu takode uticati na ejakulaciju. Tipicni misionarski položaj gdje je penetrator iznad partnera/ ke nije najbolja poza kad se pokušava ostvariti kontrola nad ejakulacijom. Pokušajte s ležanjem na ledima, dozvoljavajuci partneru/ ki da kontroliše kopulaciju. U ovom ste položaju mnogo opušteniji i možete lakše voditi svog partnera/ ku.

Prevremena ejakulacije dugo je smatrana neurotskim simptomom i objašnjavana je psihoanalitickim teorijama. Za pojedine slucajeve poremecaja, takva tumacenja su i dalje aktuelna, jer je psihoterapijska praksa pokazala da takve oblike seksualne neuspešnosti prate brojni konflikti iz perioda razvoja i aktuelnih partnerskih odnosa. Medutim, odredena grupa obolelih nije pogodna za psihoterapiju, pa se primenjuju nespecificni lekovi koji razlicitim mehanizmima usporavaju ejakulaciju - zapaženo je da je ometanje ejakulacije njihovo cesto sporedno dejstvo.

Prvo je primenjivan hlorimipramin, triciklicki antidepresivni lek. Iako je mehanizam dejstva na ejakulaciju nejasan, 25-50 miligrama ovog leka efikasno produžava intravaginalni seksualni odnos za oko dva minuta kod 70 odsto muškaraca sa prevremenom ejakulacijom. Medutim, u novije vreme grupa serotoninskih antidepresivnih lekova postala je lek izbora za ovu seksualnu disfunkciju, jer u uobicajenim dozama dovodi do produžavanja vremena za ejakulaciju i uspešno razrešava ovaj problem kod velikog postotka obolelih. Najnovija iskustva u lecenju ove veoma rasprostranjene seksualne neuspešnosti nalažu integrativnu primenu psihoterapije i lekova, jer se pokazalo da najbolje rezultate donosi kombinovana i sukcesivna primena obe grupe metoda.

Leave a Reply.

  Author

  ๑۩۞۩๑ Radio Stela ๑۩۞۩๑ 

  Archives

  July 2012

  Categories

  All

  Tekstovi su preuzeti sa drugih izvora !