Treba Vam veoma malo, ugrejana soba, caršav raširen preko nekoliko prekrivaca na podu i ulje u plasticnoj flašici. Mineralna i decja ulja su prihvatljivija, možda zato što vetre brzo. Prednost se obicno daje biljnom ulju, narocito maslinovom. UPOZORENJE : Nikad nemojte sipati ulje po koži partneru, osetio bi hladnocu i jezu, što bi trenutno prouzrokovalo stezanje misica, protivno onom što, zapravo, želite postici. Umesto toga, zagrejte ulje u rukama pre nego što ga upotrebite.

Za lice, ruke i tabane trebace Vam veoma malo ulja, a samo nešto više za druge delove tela. Uz to i u drugim postupcima povedite se za onim što Vam se cini ispravnim. Pre nego što pocnete da masirate, recite partneru da se preda do kraja, a bude li trebalo da podiže ruku, nogu ili glavu, da ce te to uciniti Vi. Uverite ga da su masaže normalne provale uzdaha iz dubine duše i da ce pravo uživanje nastati tek kada ih se oslobodi. A u pogledu bola, recite da Vas upozori cim se ne oseca ugodno. I obratno - recite mu da Vam svakako kaže kad ste stigli do mesta koje traži nešto jaci pritisak. Upravo, kao i u ljubavi, i ovde valja uskladiti najmanje nijanse pokreta, koliko je god moguce, pa ce Vam i nekoliko reci pomoci u usavršavanju tog umeca. Buduci da smo ustanovili osnovna pravila, možemo poceti sa masažom.

Pokušajte da ispitate svaku košcicu, svaki pršljen, svaku izbocinu i mišic na telu partnera. Ne žurite i budite strpljivi. Zatvorene oci pomažu koncentraciji. A kada se jednom saberete, stvara se i poverenje. U meduvremenu, ako se iole predate osecanjima. sve što uradite - bice dobro. To svakako nije intenzivna švedska masaža, koja se primenjuje u fizioterapiji, a ni postupci joj ne nalikuju na one kojima se služe fizioterapeuti.

Rec je o masaži iz ljubavi, zabavi i polne igre - zadovoljstva, masaži koja Vas vodi poput drvoreda u stanje lepote, tišine i dubine. Sedite iza partnerove glave. Masažu pocnite tako što ce te lagano nauljiti partnerovo lice, položiti mu ruke nežno na slepocnice i predati se opipljivom proucavanju onoga što se nacazi pod površinom kože.

Sa licem postupajte poput vajara koji radi u glini - upotrebite osetljivost srednjih prstiju, potežuci ih niz nosne kosine i ocrtavajuci mu oci i obraze, zatim se rubovima lica vratite gore do slepocnica. Razradite taj postupak - dole, naokolo, gore - i držite ga se u nekoliko putovanja izmedu ociju i brade. Svako milovanje okoncajte kružnim kretanjem po slepocnicama i Vaš ce se partner osecati kao u rukama iskusne maserke. Zatim okrenite partnerovu glavu u stranu. Lagano potcrtajte zavoje, nabore i obrise uva i pazite da ga ne ogrebete noktom. Trljajte izbocinu koja se proteže iza uva i po osnovi glave. Masirajte ga cvrsto, osrtavajuci male krugove.

Predite na gornji deo glave i okoncajte snažnim masiranjem temena, poput šamponiranja. Pritisnite dovoljno snažno, tako da vam se kosa pomera pod prstima, ali pri tom nemojte potezati kosu. Okrenite zatim glavu i sve to ponovite na drugoj strani. Vratite partnerovu glavu u srednji položaj i usmerite pažnju na vrat. Upravo tu se nalazi neverovatno mnogo napetosti, pa ako provedete nešto više vremena na tom delu tela, prevalicete veliki put do potpunog opuštanja celog tela.

Podvucite ruke pod partnerovu glavu i razmerno polaganim, kružnim milovanjem trljajte mišice koji se nalaze upravo u osnovi glave. Spustite ruke nešto niže i isto tako trljajte mišice izmedu ramena i pocetka vrata. Zatim se vrhovima prstiju krecite gore - dole po vratu kao da tražite po dirkama klavira. Ovde smete nešto jace upreti prema gore, kao da ce te mu podignuti vrat. Ponovite taj redosled - osnova glave, ramena vrat nekoliko puta, do potpunog uspeha. Dok se još nalazite iza partnerove glave, kleknite i namažite mu grudi i stomak.
Stavite mu zatim dlanove pod kljucnu kost, usmerite prste prema struku, te blago i bez neprimerenog pritiska klizite preko sredine prsa i stomaka, sve dok na struku ne razdvojite ruke. Pri ponovnom spajanju ruku, lagano ih usmeravajte prema spoljnom uglu, dok Vam se ne nadu na partnerovim stranama. Tada ih vucite po vrhovima tela sve do pazuha, odakle cete ih moci iznova staviti pod kljucnu kost i ponoviti celu putanju. Videcete - to je široko, kružno masiranje, a ponovite to nekoliko puta, ne zaboravljajuci da se spuštate lagano, a povlacite po strani prema gore, uprevši nešto cvršce. Na slican nacin masiraju se i leda - ovog puta ce partner, svakako, ležati na stomaku. Upozorenje, nemojte nikad pritiskati jako i ravno kicmu. Pronaci cete dve brazde koje se spuštaju sa svake njene strane: pažnju usmerite na njih, a ne na samu kicmu. Za kraj cete možda želeti da se oprostite od partnerovih leda laganim dodirivanjem kože noktima, kao poslednjim nežnim kontaktom.

Vreme je da se približite teglecim mišicima na nogama. Dok je partner još na stomaku, kleknite kraj njegovog desnog lista, licem prema glavi, pa mu nauljite celu nogu i zadnjicu. Zamislite da mu je desna noga klavijatura i stavite obe ruke na nju, kao da ce te zasvirati. Levom rukom kružite u smeru kazaljke na satu tako da Vam palac bude najbliži njegovoj peti (što ce vam izbociti levi lakat, a mali prst leve ruke približiti palcu desne). U tom položaju pomerajte ruke po celoj dužini noge i poslužite se težinom svoga tela pri pritisku - ali preko kolena prelazite lagano. Stigavši do vrha bedra, prelazite kružnim pokretima desne ruke preko zadnjice sve dok vam prsti ne dohvate kuk. Kuk okružite pomno. Zatim, ne prekidajuci pokrete, vratite ruku spoljnoj strani bedra, tako da vam prsti budu usmereni prema tlu. U meduvremenu, stavite u isti položaj i drugu ruku koja se odmarala na unutrašnjoj strani bedra i obuhvatite ga obema, s prstima prema tlu i palcevima na vrhu. Taj kružni tok okoncajte laganim povlacenjem ruku po stranama noge, sve dok ne stignete do zgloba, gde cete se, brzom zamenom, naci u položaju koji vam omogucuje da ponovite masažu. Zatim jednostavno promenite strane i prebacite ruke na levu nogu. Ti pokreti, kad ih jednom naucite, nisu teški kako vam se sada cini. Lako cete se prilagoditi prednjoj strani nogu, rukama, pa cak i celoj dužini tela.
Kad se jednom usavršite u pokretima masaže, verovatno cete poželeti da probate i mnoštvo varijacija na temu - u dugim, gipkim kretanjima, u brzom trljanju (narocito leda) koje zagreva kožu trenjem, u gnjecenju, ljuljanju i kruženju što opušta micice zadnjice i bedara. Za obuhvatnije kretnje iskoristicete svu težinu tela i celu širinu ruke. Ima mesta na kojima cete hteti upotrebiti samo dlanove, negde drugde, samo prste. Važno je upamtiti da ce sa masažom opuštanje biti potpunije, ostanete li sve do kraja u neprestanom dodiru sa partnerom. Pokušajte da održite fizicki dodir barem jednom rukom sve vreme, cak i dok menjate položaj ili sipate ulje (slobodnu ruku položite na partnera dok drugom sipate). Imajte na umu da vam za masiranje što veca površina ruke bude u dodiru sa telom partnera. Uvežbajte ruke da pri tom poprimaju oblik pojedinih mišica, izbocina i ulegnuca u njegovom telu, dok klize od glave prema petama - i ubrzo cete poceti da stvarate nove pokrete. Pošto ste stvorili sopstveni repertoar pokreta poželecete masažu uz muziku, iskušavajuci raznolike ritmove i raspoloženja, sve dok se ne izmami pravi takt u vašim rukama. Možete postati pravi strucnjak za ulja, mešajuci ista sa mirisima limuna, badema itd.. I naravno pustite ocima punu slobodu. Retko je koji prizor zanosniji od opuštenog nagog tela - ne slika nego blistava, stvarna pojava. Takva je osecajna poruka masaže. To iskustvo svakako nije jednostrano. Upravo svako od nas voli da dodiruje i da bude dodirivan, a kako bi se probala celina masaže, važno je da oboje daju i primaju. Smatramo li masažu dijalogom dodira, prava ce komunikacija nastati tek kada se govor udruži sa slušanjem u zajednicku potrebu. I naposletku, kad upotrebite osecanja što vas prožimaju dok vas masiraju i dok vi masirate, oseticete olakšanje koje vam tog casa pruža zadovoljenje, kao i nagoveštaj beskrajnih zadovoljstava koja ce tek doci..
Leave a Reply.

  Author

  ๑۩۞۩๑ Radio Stela ๑۩۞۩๑ 

  Archives

  July 2012

  Categories

  All

  Tekstovi su preuzeti sa drugih izvora !