Doskora je državni sistem zdravstvenog osiguranja dozvoljavao veštačko osemenjavanje samo udatim ili ženama koje žive u stalnoj zajednici s muškim partnerom. Promene u zakonu garantuju stalnim, zvanično registrovanim, lezbejskim parovima iste pogodnosti.


"Osnova za promenu zakona je činjenica da su lezbejski parovi u potpunosti izjednačeni sa heteroseksualnim parovima kad se radi o veštačkom osemenjavanju", kaže se u vladinom saopštenju. Posle rođenja deteta, obe partnerke smatraju se njegovim majkama.

Švedska ima izuzetno liberalan pristup homoseksualizmu ali su venčanja homoseksualnih parova još uvek zabranjena.

Ipak, od 1994. godine u zemlji je dozvoljeno zvanično zakonsko registrovanje homoseksualnih i lezbejskih parova tako da je i parovima homoseksualaca dozvoljeno usvajanje dece.

Soren Anderson, predsednik švedske Federacije za prava lezbejki, homoseksualaca i osoba promenjenog pola (RFSL) ističe da promena zakona predstavlja značajan korak ka ravnopravnosti u zemlji koja se ponosi svojim osećanjem egalitarizma.

"Promena će mnogo značiti lezbejskoj zajednici zato što da su lezbejski parovi sada prihvaćeni u švedskom zdravstvenom sistemu na isti način kao i heteroseksualni parovi. Najveća stvar sada je da je vlada uklonila dosadašnje zabrane koje su onemogućavale in vitro fertilizaciju lezbejki", naglasio je Anderson.

Pre ovih promena, ako je neki švedski lezbejski par želeo veštačko osemenjavanje, to se moglo ostvariti samo u privatnim klinikama ili u inostranstvu. 
Leave a Reply.

  Author

  ๑۩۞۩๑ Radio Stela ๑۩۞۩๑ 

  Archives

  July 2012

  Categories

  All

  Tekstovi su preuzeti sa drugih izvora !