Sigurno vam se desavalo da jednog petka ili subote odete u vas omiljeni klub sa drugarima a kuci se vratite sa prelepom devojkom koju ste upoznali to vece. Desilo se jednostavno da ste je upoznali i pozvali kod vas na pice. Ne znate nista o njoj, pricate o nekim bezveznim stvarima i sta se dalje dogodilo svi znamo. I naravno sutra cete pricati drugarima kako je bilo fantasticno,ali koliko su sanse da je to bilo stvarno fantasticno?
Naucnici si dosli do sledecih rezultata , koji vise podsecaju na Pikado i Ruski Rulet nego na zivot... Naime, u Americi svaka 3 zena je zarazena sa nekom polnom prenosivom bolescu. A vase sanse su znaci 33% da se ne zasticeni stvarno fantasticno provedete sa nepoznatom devojkom. Da li su vam velike sanse?
Naravno na prvom mestu nalazi se HIV koje su sanse za dobijanje 1:36. Za ovu bolest nema leka, a najbolja zastita je kondom. Mada se kondom mora koristiti i prilkom oralnog seksa ako zelite da se 100% zastitite. Ova bolest se i dalje sumanuto siri po svetu iako joj leka nema . Mada postoje razni lekovi koji usporavaju aktivnost HIV virusa, i na neki nacin vam produzavaju zivot! Al nazalost svi znamo kako se zavrsava.
HERPES- sanse za dobijanje su 1:9, znaci jedna od vasih devet zena sa kojim budete spavali imace herpes. To je najcesca polna infekcija i ima je oko 45 miliona Amerikanaca. Nije smrtonosan, i spoljne manifestacije su izlecive. Jedini problem je to da kada ga jednom dobijete , imacete ga zauvek , i zene ce odbijati da spavaju sa vama isto tako zauvek! Sto se zastite tice, kondom pomaze, ali ne uvek jer svaki dodir sa inficiranom kozom koja nije pokrivena gumicom moze biti dovoljan da se infekcija prenese. Tako je da najbolje batalite seks ako partnerka ima herpes.
Ajmo dalje , sledeca bolest na spisku je SIFILIS. Sanse za dobijenja su iste kao i kod infekcije HIV virusom. Leci se jednom dozom penicilina, ako je jos u ranoj fazi, znaci do godinu dana. Lako se otkriva i nije posebno rasiren, mada neke zapadnoevropske zemlje imaju zdrvstvene programe za iskorenjivanje ove bolesti. Broj zarazenih sifilisom je 5 puta veci na jugu Evrope nego u zapadnom delu! Najbolja zastita KONDOM!!!
HEPATITIS B – Ista verovatnoca dobijanja, znaci 1:36. Kako naucnici kazu ako zakacite ovaj virus u 6% slucajeva prelazi u hronicnu infekciju, a od tih 6% cetvrtina umire od oboljenja jetre. Postoji verovatnoca da ako je partnerka zarazena i vi koritite njenu cetkicu za zube –dobicete smrtno oboljnje jetre. Zasto? Zato sto kada je zarzena ovim virusom on se nalazi u svim njenim telesnim tecnostima. Zastita je vakcinacija. I koliko sam obavesten, u planu je redovno vakcinisanje dece preotiv ove bolesti.
HUMANI PAPILOMAVIRUS poznatiji kao HPV sa verovatnocom da se zarazite nekih 1:12. Ovaj virus prouzrokuju gljivice na genitalijama tako da vecina zena i ne zna da su zarazene. Vecina predpostavlja da je to prolazno i da ce ga imuni sistem sam izbaciti pre nego sto stvori komplikacije. Kako kazu brojke cak 46% zena ispod 25 godina je HPV pozitivno. Zastiti se kondomom, ali kao i u slucaju herpesa, kondom stiti ono sto pokriva!
GONOREJA – Posle Drugog Svetskog rata, svi su pomalo zaboravili na ovu bolest, mada je jos prisutna i izaziva peckanje dok urinirate. Javlja se kod devojkaka u tinejdzerskim i ranim dvadesetim godinama. Kod muskaraca gonoreka je pracena epididimitisom – bolnim oboljnjem testisa i problemima sa prostatom. Lecenje se sprovodi jakim antibioticima.
Naravno, ovo nisu sve polno prenosive bolesti, pored ovih ima jos nekih 20-ak koje se prenose seksom. Sve u svemu- KORISTI KONDOM. Sad dobro razmislite hocete li posle upoznavanja pozvati nepoznatu devojku kod vas na pice i zavrteti revolver za ruski rulet.
Preuzeto sa www.MAKSIMALNO.com


 

SIDA je poslednji i najteži stadijum infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV). To je neizleciva bolest koja u svojoj osnovi ima potpuno i bespovratno propadanje odbrambrenih (imunoloških) funkcija organizma.

Postoji razlika izmedu SIDA- e i HIV-virusa. Ako je osoba zaražena HIV-om ne znaci da je i obolela od SIDA- e. Osoba oboleva od SIDA- e kada je HIV virus naneo dovoljno štete njenom imunološkom sistemu tako da on nije u stanju da je odbrani od raznih infekcija i tumora. Tada broj tzv. t – limfocita pada sa normalnih 800 – 1050ml u krvi na oko 200ml.

Od SIDA- e može da oboli svako, bez obzira na uzrast, pol ili rasu. HIV virus je mali, suviše mali da bi bio viden obicnim mikroskopom. Da bi se reprodukovao, on mora da ude u telesnu celiju, u ovom slucaju to je celija imunološkog sistema. Svaki covek koji je nosilac ovog virusa je potencijalni prenosilac zaraze. Samo u krvi (ukljucijuci i menstrualnu), spermi i vaginalnim sekretima virusa ima u dovoljnoj kolicini da izazove infekciju. Suza, pljuvacka i znoj sadrže znatno manju kolicinu virusa koja ne može da izazove infekciju.

Kako može da se prenese HIV / AIDS?

Preko krvi zaraženom virusom:

* korišcenjem zajednickog pribora pri intravenskom korišcenju droga,
* korišcenjem nesterilnog pribora pri primanju injekcija, pri šivenju, body pearcingu i tetoviranju,
* pri medicinskim i stomatološkim operacijama bez adekvatnih sredstava zaštite,
* pri transfuziji neproverene krvi.

seksualnim putem bez upotrebe kondoma:

* bez razlike na oblik: vaginalni, oralni ili analni,
* bez razlike na stanje sviesti: pod dejstvom droga ili drugih psihoaktivnih supstanci,
* ili ne (trezveno) - netrezveno stanje povecava rizik za dobijanje bolesti jer smanjuje kriticnost;
* bez razlika na partnera: muški ili ženski, jedan ili više njih.

vertikalno prenošenje sa HIV- pozitivne majke na dijete:

* za vrieme trudnoce,
* za vrieme porodaja,
* pri dojenju.

SIDA ne može da se prenese:

* rukovanjem,
* boravkom u istoj prostoriji,
* poljupcem u obraz,
* kašljanjem i kijanjem,
* korišcenjem istog pribora za jelo,
* korišcenjem istog toaleta,
* korišcenjem istog bazena,
* ubodom komarca.

Simptomi:

Ljudi koji imaju HIV mogu biti bez simptoma 8- 10 godina, a oni su:

* nocno znojenje,
* gripozni simptomi koji ne prolaze,
* neobjašnjiv gubitak težine,
* bieli pecati po unutrašnjosti usta,
* purpurne tacke po koži.

Kod žene:

* hronicne vaginalne penušave infekcije,
* nenormalni rezultati vaginalnog testa HPV,
* genitalne bradavice.

Dijagnoza:

Ono na šta treba posebno staviti akcenat je edukacija društva u cilju uvodenja prakse redovnih odlazaka kod ginekologa i urologa. Ukoliko isti postanu navika, pojedinac sebe može poštedeti "luksuza" koji bi mu priuštile nervoza, neizviesnost, itd. Na ovom putu nailazi se na veliki broj prepreka, koje, narocito u našem društvu, stvaraju duboko ukorenjene predrasude. Ono što mora da se predoci ljudima, posebno mladima je da NIJE SRAMOTA BRINUTI SE O SVOM ZDRAVLJU!

Informisanost je, nažalost, u Srbiji prisutna u zanemarljivo maloj kolicini po pitanju mogucnosti da se uradi HIV test, tj. test kojim se proverava eventualna zaraženost virusom SIDA- e. Test se može uraditi u svakoj regionalnoj službi za transfuziju krvi. Po pitanju privatnih laboratorija, situacija je slicna. Analize uzoraka koji se uzimaju u pojedinim laboratorijama.

Šta uraditi prie testiranja?

Testiranje je jedini nacin da se utvrdi eventualna prisutnost HIV virusa, a ujedno i prvi korak za dobijanje medicinske nege, adekvatnih saveta i podrške ukoliko je potrebna. Ono što imamo potrebu da konstantno ponavljamo je da NE TREBA OSECATI STID KADA JE ZDRAVLJE JE U PITANJU, a razlog je sasvim jednostavan: uraditi HIV test je veliki korak, to je nešto što MOŽE da zauvek promijeni život.

U skladu sa tim, treba razmišljati i pripremiti se na eventualni neocekivani ishod. Pomislivši da možda možemo pomoci u tome dajemo nekoliko saveta:

* Razmislite o mogucnosti da kažete nekome kome verujete da cete se testirati na SIDA-u. Moralna podrška prijatelja ili nekog clana porodice može mnogo da znaci.
* Saznajte koliki je stepen privatnosti i anonimnosti vaših rezultata! Pitajte lekara da li još neko osim Vas može saznati rezultat testa.
* Odredite tacno vreme kada cete otici po rezultate. NEMOJTE ODLAGATI! Test vam može pomoci, samo onda kada znate njegov ishod.

Testiranje ima cetiri faze:

* Odlazak na kliniku ili ordinaciju gdje možete uraditi test. Medicinska sestra ili savetnik vam govore o testu. Možete postavljati pitanja ili govoriti o svojim strahovima ili brigama.
* Odlucujete da se podvrgnete testu. Medicinska sestra ili tehnicar vam uzima malo krvi koristeci iglu.
* Vaša krv se testira na znake prisusutva HIV- a.
* Rezultati testa dolaze na kliniku. Lekar ili savetnik vam saopštavaju znacenje rezultata i imaju obavezu da vas upute kako dalje da postupate u skladu sa rezultatom.

Šta znace rezultati testa?

HIV negativan, sero negativan ili nereaktivan rezultat testa znaci odsustvo antitela na HIV u vrijeme testiranja.

Negativan rezultat testa znaci da ili niste inficirani HIV- om, ili ste inficirani, a testirali ste se u tzv. "periodu prozora" (Window period). To je period koji je organizmu potreban da proizvede testom razumljivu kolicinu anti- tela. Za HIV, ovaj period najcešce traje 6 do 12 nedelja; u retkim situacijama ovo vreme može biti duže. U toku ovog perioda standardni testovi mogu pokazati lažno negativan rezultat, zbog cega se preporucuje da test uradite najmanje 6 nedelja nakon rizicnog kontakta, a da ga zatim, radi potpune sigurnosti ponovite za 6 meseci.

HIV pozitivan, sero pozitivan ili reaktivan rezultat znaci da ste inficirani HIV- om. Npr. ako je prvi test (uzmimo za primjer test ELIZA) pozitivan (pokazuje prisustvo HIV- a), krv ce biti ponovo testirana. Ukoliko drugi put pokazuje isti rezultat, primenjuje se druga vrsta testa (Western blot) da bi se rezultat potvrdio.

Dva uzastopno pozitivna ELIZA testa potvrdena pozitivnim Westarn blot testom oznacavaju "pozitivan" rezultat. To je nedvosmisleni znak da je osoba zaražena virusom.

Terapija:

Ima mnogo lekova koji se koriste za lecenje virusa. Oni usporavaju bolest, ali je ne lece. Lekovi izazivaju mnoge posedice. Onima koji boluju od SIDA- e je dostupna veoma strucna pomoc.

Predrasude u vezi sa SIDA-om

Ne znaci da si bezbedan ako:

* imaš samo jednog partnera,
* ako se ne drogiraš,
* koristiš kondom,
* nesi primala/ o tudu krv,
* ne putuješ u inostranstvo,
* nesi homoseksualac,
* si još uvek nevin/ a,
* imaš 50 godina,
* si nastavnica/ k,
* ne posecuješ prostitutke,
* nemaš dugu kosu i ne nosiš kariranu košulju,
* znaš što radiš,
* teško menjaš partnera,
* si zdrav/ a ...

Rizicne grupe:

* intravenski narkomani,
* ostali uživaoci psihoaktivnih supstanci,
* seksualni radnici/ ce,
* homoseksualci,
* zdravstveni radnici,
* pomorci,
* alkoholicari,
* zatvorenici,
* promiskuitetne osobe.

SIDA NE BIRA PO IMENU, BIRA NEINFORMISANE!!!! SIDA SE NE DOBIJA, SIDA SE UZIMA!


UKOLIKO SE POSUMNJA NA ZARAZU:

* Posetiti doktora - specijalistu za polne bolesti,
* ne upražnjavati seks dok se ne proveri da li je sve u redu,
* reci onome s kim je osoba (koja sumnja na prisutnost infekcije) imao/ la seksualni odnos da bi i on/ ona trebao/ la da se testira,
* ono što nikako nije preporucljivo je izbegavanje doktora, zbog mišljenja da ce on to preneti porodici – NECE.

Ukoliko se sa tim pacijent ne slaže, niko ne smije ugroziti njegovo pravo na diskreciju tako što ce to nekom ispricati. Opravdani strahovi ovih osoba ukazuju na neophodnost omogucavanja anonimnog testiranja u Crnoj Gori, ali i na potrebu edukacije zdravstvenog osoblja i cijele javnosti. Ovaj problem je manje izražen u privatnim ambulantama.

Kako izbeci dobijanje ili prenošenje SPB-i?

Pre svega, ukoliko je osoba seksualno aktivna, treba da upražnjava bezbedan seks - seks koji ce uciniti manjom mogucnost zaraze.

Evo nekoliko sugestija:

* Voditi ljubav bez penetracije, penetracija nije jedini nacin seksualnog zadovoljenja.
* Oralni seks je utoliko rizicniji, ukoliko vaš partner ima ranice u ili oko usta ili upaljene desni.
* Analni seks je posebno rizican za oba partnera, zbog toga što je koža u rektumu osjetljiva i lako puca.
* Ukoliko ste seksualno aktivni, preporucuju se kondomi koji imaju na svom pakovanju CE ili BSI oznaku.

Zašto su mladi podložni zarazi i prijenosu spolno prenosivih infekcija?

Rizik za obolevanje od polno prenosivih infekcija je najveci medu onim mladima koji rano stupaju u seksualne odnose i skloni su menjanju partnera. Upravo ta populacija nije sklona korištenju kondoma, koji je najsigurnije zaštitno sredstvo i protiv spolno prenosivih infekcija i protiv neželjene trudnoce. Osim toga, prepoznavanje rizika je u populaciji mladih i inace izrazito nisko, a verovanje da se "njima ne može ništa loše dogoditi" jako izraženo. Upravo oni mladi koji su skloni rizicnijim ponašanjima imaju nisku percepciju rizika, što može njihovo ponašanje uciniti još rizicnijim. Mladi koji uzimaju bilo koje psihoaktivne droge (ukljucujuci alkohol) skloniji su pod uticajem droga slucajnim i neplaniranim seksualnim odnosima s gotovo nepoznatim partnerima, pri kojima se uglavnom ne koristi nikakva zaštita.
Ne odgovorno polno ponašanje i pogrešno doživljavanje vlastite i tude spolnosti odraz su dobne nezrelosti. Ovakvo ponašanje je rašireno, bez obzira na želju svake mlade osobe da bude zdrava, plodna i ima potomstvo.

Najcešce polno prenosive infekcije

Polno prenosive bolesti pokazuju u posljednjim decenijama velike promene u uzrocnicima, simptomatologiji, težini i prognozi. "Klasicne" polno prenosive bolesti kao sifilis i gonoreja sve su manje zastupljene, a u morbiditetu se sve više pojavljuju bolesti izazvane ne tako davno otkrivenim uzrocnicima (klamidija, ureaplazma, humani papiloma virus i dr.). Danas su najvažnije polno prenosive bolesti one uzrokovane virusima i to: virusom humane imunodeficijencije (HIV) koji je uzrocnik ADIS-a, virusom genitalnog herpesa, humanim papiloma virusima i virusima koji uzrokuju hepatitis b i c. Najraširenija bakterijska polno prenosiva infekcija uzrokovana je bakterijom chlamydia trachomatis.

Koji su karakteristicni znakovi polno prenosivih infekcija?

Sve navedene polno prenosive bolesti ne izazivaju lako uocljive i karakteristicne poteškoce, a kod infekcije klamidijom one mogu posve izostati. Simptomi su još manje uocljivi kod muškaraca. Tako se dogada da zaražene osobe, ne znajuci da su zaražene i ne tražeci doktorsku pomoc, infekciju šire svim svojim partnerima. Iako je menjanje polnih partnera jedan od glavnih rizika za seksualno prenosive infekcije, upravo "nevidljiva" prisutnost mikroorganizama u populaciji mladih, može dovesti do zaraze i kod onih devojaka i mladica koji nisu skloni promiskuitetu. Vec prvi ili drugi partner može uzrokovati infekciju klamidijom ili humanim papiloma virusom, što može dovesti do dugotrajnih poteškoca, a i do trajnih posledica.
Ako devojka/mladic oseca bolnost, svrbež ili ima druge promene kože u podrucju penisa ili cmara, pojacani ili promenjeni iscedak iz vagine ili penisa, poteškoce pri mokrenju, bolove ili krvarenje prilikom polnog odnosa, treba se obvezno javiti svome lekaru radi otkrivanja zaraze i lecenja.


Koje posedice mogu uzrokovati polno prenosive infekcije?

Ako se pravovremeno i rano ne prepoznaju i ne lece, polno prenosive infekcije mogu uzrokovati neplodnost muškarca i žene, izvanmaternicne trudnoce i spontane pobacaje, te uticati na zdravlje potomstva. Infekcija hiv virusom koji izaziva AIDS je i danas smrtonosna.
Protiv virusnih polno prenosivih bolesti nema delotvornog leka. samo protiv hepatitisa B postoji serum, koji je uveden u redovan program obveznog cepljenja. Bakterijske polno prenosive bolesti se uspešno lece antibioticima.

Sprecavanje prenošenja i širenja polno prenosivih infekcija

Temeljni principi slede smanjivanju rizika, prenosa i širenja vrede za sve polno prenosive bolesti. Potpunu sigurnost pruža jedino suzdržavanje od polnih odnosa s nepoznatim osobama i (ili) uzajamno verni odnos dveju nezaraženih osoba (ako imate polni odnos sa zdravim partnerom koji ima polne odnose samo s vama).
Ako postoji sumnja o mogucoj zarazi u predjašnjoj seksualnoj vezi ili vezama, potrebno je poci lekaru radi što ranijeg otkrivanja zaraze i lecenja.
Delotvornu zaštitu protiv polno prenosivih infekcija, a i protiv neželjene trudnoce, pruža redovna upotrbeba kondoma. Sigurnost zaštite kondomom zavisi od njegovog kvaliteta i pravilnoj primeni. Najsigurniju zaštitu pruža kondom od lateksa premazan spermicidnim kontraceptivnim sredstvom, koji je pre uporabe bio cuvan na suvom i hladnom mestu. Koristi se tacno prema priloženom uputstvu, do roka upotrebe utisnutog na paketicu. Hormonske kontracepcijske pilule ne štite protiv polno prenosivih bolesti.

Što je važno zapamtiti?

* Potpunu sigurnost pruža jedino suzdržavanje od seksualnih odnosa s nepoznatim osobama.
* Samo u seksualnom odnosu dveju zdravih, nezaraženih osoba, nema rizika prenošenja i širenja infekcije.
* Razgovarajte o predjašnjem seksualnom životu sa svojim partnerom ili partnerkom.
* Ako postoji sumnja o mogucoj zarazi u predjašnjoj vezi ili vezama, potrebno je potražiti lekara radi što ranijeg otkrivanja zaraze i lecenja.
* Zapamtite da zaraza ne mora biti znak promiskuiteta, a da su simptomi cesto oskudni te da osoba nije svesna da je nosilac infekcije.


Klamidijska infekcija

Danas je u svijetu najrasprostranjenija i po ljudsku plodnost najpogubnija polno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija chlamydia trachomatis. Infekcije uzrokovane bakterijom chlamydia trachomatis izazivaju sve vecu pozornost i to iz nekoliko razloga. istraživanja su pokazala da je klamidija uzrokom cak 30-50% nespecificnih upala spolovila i u muškaraca i u žena - u muškaraca uzrokuje upalu uretre a u žena upalu rodnice. Štaviše, klamidijom uzrokovan uretritis je po nekim istraživanjima sada najucestalija polna bolest u muškaraca. Narocito je raširena medu mladeži, najcešce zbog njihova polnog ponašanja - ranog pocetka seksualnog života i menjanja polnih partnera.
Infekcija najcešce ne izaziva nikakve zdravstvene tegobe zbog kojih bi se potražila doktorska pomoc, te se naziva i tihom upalom. To je razlog da cesto ostaje neprepoznata i neecena. Klinicki znakovi infekcije klamidijom nisu specificni te se tek posebnim pretragama mogu razluciti od infekcije razlicitim drugim mikroorganizmima. u muškaraca se primecuje crvenilo, peckanje i pojacani iscedak iz uretre. u žena su znakovi infekcije koji put vrlo oskudni i vide se kao pojacani iscedak i osecaj iritiranosti vagine. Nelecena infekcija klamidijom se može proširiti i na druge delove polnog sastava te uzrokovati ozbiljne posledice. Kod žene se infekcija može širiti iz vrata maternice do jajovoda. Cesto neprepoznata i nelecena ili nedovoljno rano lecena upala, može izazvati delimicnu ili potpunu neprohodnost jajovoda. Posledice mogu biti izvanmaternicna trudnoca ili neplodnost te spontani pobacaji. Moguca je i zaraza deteta tokom porodjaja, koje može kod deteta izazvati upalu pluca i oka. Infekcija klamidijom trahomatis može pogodovati ulazu drugih mikroorganizama što još pogoršava opasnost od ozbiljnih gnojnih upala. Kod muškarca infekcija se može iz mokracne cijevi širiti semenovodima do nadsemenika u kojem izaziva upalu i propadanje sperme. Posedica može biti smanjena plodnost ili neplodnost muškarca.
Kako bi se sprecile moguce posedice, infekciju klamidijom valja energicno leciti.
Važno je ponoviti da se leciti moraju i muškarac i žena. Tokom lecenja, pa do potpunog izlecenja potvrdenog negativnim laboratorijskim nalazima, valja se pridržavati uputstva o polnom ponašanju. Najsigurnije je suzdržavati se od polnih odnosa u tom razdoblju. Par koji održava polne odnose tokom terapije obvezan je da redovno koristi kondom.

ne zaboravite:

* Svaki simptom polno prenosivih bolesti treba shvatiti ozbiljno i ne odlažite lekarski pregled.
* Upocetku simptomi razlicitih bolesti mogu biti slicni, te se po njima ne može suditi o ozbiljnosti infekcije.
?Infekcije polnih organa, osobito u mladih žena, mogu i bez alarmantnih simptoma, imati dalekosežne posledice.
* Terapija se uvek propisuje za oba partnera i valja je provoditi tacno prema uputstvima lekara.
* I ako nemate problema ne zaboravite da je pregled kod ginekologa barem jednom godišnje kao i redovni papa-test najbolja prevencija posledica zlocudnih procesa ženskih polnih organa.


HPV infekcija

Infekcije humanim papiloma virusima su vrlo raširene i uzrokuju niz bolesti razlicite težine, simptomatologije i prognoza. Postoji 120 tipova humanih papiloma virusa, a oko 30 tipova uzrokuje infekcije u genitalnom podrucju. Virus se lako prenosi i širi izravnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicama, koje ne moraju biti oštecene, iako oštecenje pogoduje zarazi.
HPV tipovi 6, 11, 42, 43 i 44 najcešce uzrokuju dobrocudne lezije nazvane polne bradavice ili šiljati kondilomi (condyloma accuminatum). kondilomi se mogu pojavljivati u podrucju vanjskog spolovila, rodnici, mokracnoj cijevi, perianalnom podrucju i završnom delu debelog creva u pacijenata koji održavaju analne polne odnose. Osim u genitalnom podrucju ovi tipovi virusa mogu izazvati i bradavice u podrucju oka, nosa, usta i grkljana. Ovisno o broju i mestu polne bradavice mogu biti bolne, lako se mrve i izazivaju svrbež. Ovi tipovi ne dovode do zlocudnog rasta, stoga su oznaceni kao tipovi niskog rizika za razvoj zlocudnih tumora.
Infekcija hpv tipovima 16, 18, 31, 33 i 35, 45, 51 i 52 povezuje se s nastankom karcinoma vrata maternice, te ih se stoga naziva tipovima visokog rizika za nastanak karcinoma. Upravo je karcinom cerviksa (vrata) maternice, delotvorno pod kontrolom vec niz godina, zahvaljujuci ne samo izvrsnoj, lako izvodivoj i dostupnoj metodi screeninga (popularni i poznati papa-test), vec i jasno prisutnoj svesti žena da pravovremeni preventivni pregled može uistinu znaciti spašeno zdravlje pa i život. u srbiji se godišnje registruje oko 350 novih slucajeva karcinoma vrata maternice, a stopa umiranja od te zlocudne bolesti iz godine u godinu je sve manja.
Iako se karcinom cerviksa povezuje s vrlo širokim dobnim rasponom, obicno se javlja iza cetrdesete godine života.
Promjene na epitelu sluznice, koje su predstupnjevi nastanka zlocudne bolesti, cesto se javljaju kod mladjih pa i kod posve mladih žena. ta prethodna oštecenja sluznice nazivaju se cervikalna intraepitelijalna neoplazija (cin), pri cemu stanice epitela pokazuju razlicite stupnjeve poremecaja sazrevanja. Istraživanja i pracenja su pokazala da su rizicni cimbenici za nastanak karcinoma cerviksa rani pocetak polne aktivnosti, velik broj polnih partnera te veza s partnerima koji su i sami promiskuitetni, a neki autori su potvrdili i pušenje kao razlog rizika. Bolest se uglavnom razvija polako, uz duga razdoblja mirovanja ili latencije - od prvih pojava displazije koje se nekad mogu registrovati vec i u adolescentnom dobm, preko zlocudnih promena najpre ogranicenih na epitel pa sve do invazivnih oblika karcinoma. U plodnom dobu je 60% žena zaraženo jednim od poznatih tipova virusa, dok je raširenost HPV u muškaraca niža, ali se upste o njoj malo zna. Hoce li i kada virus izazvati manifestnu bolest zavisi od niza razloga povezanih sa zaraženom osobom, osobinama virusa i uslovima okoline. iako je i do 60% mladih žena u dobi 18-25 godina zaraženo hpv-om, samo 4-6% ima patološke promene koje se registriraju papa-testom. U sledecoj godini ce 70% zaraženih uspeti eliminirati virus, a nakon dve godine još ce samo 9% žena biti pozitivno.
Papa-test je pouzdan i osetljiv screening kojim se izdvajaju osobe s promenama sluznice vrata maternice koje zahtevaju dalje pracenje ili lecenje. Za odredeni stupanj i vrstu promena bit ce dovoljno konzervativno lecenje i dalji nadzor, a neretko se pribegava i hirurškoj intervenciji kojom se odstranjuje deo vrata maternice (konizacija).

Mikoplazma i Ureaplazma

Iz ove grupe mikroorganizama, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium predstavljaju najcecsca tri uzrocnika simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta. Ovi mikrobi nemaju celijski zid tipican za bakterije, a jedna od najznacajnijih odlika im je mnostvo antigenskih serotipova (odlikuju se antigenskom razlicitoscu), sto uspostavljanje trajnog imuniteta cini prakticno nemogucim. Zbog toga su ponovljene infekcije mikrobima iz ove grupe veoma cesta pojava. Pravu ulogu mikoplazma u ureaplzma u hronicnim zapaljenjima grlica materice i endometrijuma skoro da nije moguce odrediti jer su infekcije ovim mikrobima po pravilu udruzene sa aerobnim ili anaerobnim bakterijama. Tesko je reci da li je bakterijska infekcija u stvari superinfekcija koja nastaje na terenu inficiranih tkiva mikoplazmom i/ili ureaplazmom ili obrnuto. Ista dilema ostaje i nakon uspesnog lecenja. Naime, uspesno lecenje bakterijske infekcije dovodi do iscezavanja mikoplazme i/ili ureaplzme. Postoji misljenje da antibiotska terapija koja uspesno izleci bakterijsku infekciju ujedno eliminise i mikoplazmu/ureaplzamu. Infekcija jajovoda mikoplazmom/ureaplazmom se moze zavrsiti stvaranjem priraslica, suzavanjem jajovoda, "slepljivanjem" i "paralisanjem" fimbrijalnog aparata jajovoda, cineci ga poptuno nefunkcionalnim, a da propustljivost jajovoda za tecnost (kontrast pri HSG snimanju) bude potpuno ocuvana. Veza izmedju infekcije mikoplazmom/ureaplzamom i neplodnosti muskaraca nije dokazana. Osim, poremecaja funkcije jajovoda, danas se smatra da mikoplazma/ureaplazma mogu biti udruzene sa povecanim rizikom za pobacaj ili razvojne anomalije ploda. Ovaj fenomen se uglavnom objasnjava povecanom aktivnoscu Th1 (proinflamatornih citokina) i povecanom aktivnoscu NK celija endometrijuma. Novija istrazivanja o vezi infekta i steriliteta zena objasnjavaju ovaj fenomen preranim zatvaranjem ili "neotvaranjem" tzv. "implantacionog prozora" endometrijuma, koji je narocito zavisan od TNF-alpha (jedan od major proinflamatornih citokina).


Ucestalost infekcije mikoplazmom/ureaplazmom je u stalnom porastu. Infekcija se moze dokazati i kod devojaka koje nisu imale odnose, dok se kod seksualno aktivnih zena infekcija mikoplazmom moze dokazati u 17% slucajeva. Ovaj procenat je daleko veci kada je u pitanju ureaplazma i iznosi 75%.


Simptomi: Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je neznatno pojacan vaginalni sekret, mikoplazme se najcesce dokazuju iz brisa vagine, dok se retko nalaze u brisu grlica materice ili uretre. Suprotno gotovo saprofitnom ponasanju mikoplazme u vagini i delimicno grlicu materice, naseljavanje same maternicne supljine, jajovoda, odnosno sirenje mikoplazmatske infekcije u malu karlicu oslikava njihov puni patogeni znacaj. Simptomi koji se pri tome javljaju su nespecificni, a obuhvataju bolove ili napetost u donjem delu trbuha, pojacani vaginalni sekret, bolovi prlikom polnog odnosa i sl. Mogu se javiti mucnina i povracanje, povisena telesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje prilikom mokrenja (pecenje i ucestalo mokrenje). Izgleda da je kod zena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muskaraca vise problema izaziva Ureaplasma urealyticum. Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzrocnika iz brisa grlica materice i/ili uretre u odgovarajucim kulturama ili detekcijom antitela putem kitova.


Lecenje: Lekovi izbora su tetraciklini (Doxicyclin) kroz 10-14 dana koji su efikasni kod svih vrsta mikoplazmi. U terapiji infekcije Mycoplasmom hominis na raspolaganju stoje jos linkomicin (Lincocin) i clindamicin, dok je u lecenju Ureaplasma urealyticum delotvoran eritromycin (Eritromicin).

Alternativne mogucnosti: Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran nacin kako izbeci ovu vrstu polno prenosivih bolesti. Sve sto narusava pH vagine i bakterijsku ravnotezu vagine moze dovesti do infekcije. Izbegavajte hemijske iritanse, sampone, tampone, irigatore i sl.


Kondilomi - polne bradavice

(Condylomata accuminata)

Kondilomi ili polne bradavice su virusno oboljenja. Kondilomi su nakupine inficiranih celija koze ili sluzokoze polnih organa. Osim narusavanja arhitekture koze/sluzokoze kondilomi iniciraju i nenormalan rast krvnih sudova, kojim obezbedjuju sopstvenu ishranu. Kondilome prouzrokuje tzv. Humani Papiloma Virus (HPV). Do sada je pouzdano identifikovano 80 tipova ovog virusa, a smatra se da ih ima preko 100. Razliciti tipovi virusa - prouzrokuju razlicite tipove kondiloma. Razliciti tipovi HPV-a se razlikuju po brzini rasta kondiloma, agresivnosti, brzini "osvajanja" zdravih delova koze/sluzokoze, izgledu samih kondiloma, kao i eventualnom malignom potencijalu. Smatra se da brzina rasta i sirenja kondiloma zavisi i od "stanja" imunskog sistema inficirane osobe.

HPV napada sve plocasto-slojevite epitele na telu ukljucujuci sluzokozu usta, jezika, glasnih zica, jednjaka, ocnih kapaka, anusa i sl. S'obzirom da kod pusaca postoje "plaze" plocasto-slojevitog epitela koji kao ektopicni epitel zamenjuje cilindricni/trepljasti epitel bronha, postoji misljenje da HPV moze imati udela u razvoju karcinoma bronha kod pusaca.


Neka istrazivanja ukazuju na mogucnost da 80-100% devojaka u dobu izmedju 18-25 godina dolazi (polnim putem) u kontakt sa ovim virusom, dok svega oko 30% devojaka razvija simptome infekcije. Razlog za ovo je fenomen spontanog clearance virusa - prirodno samoizlecenje, proces koji uveliko zavisi od stanja imunskog sistema inficirane osobe. Ukoliko se radi o tzv. low-risk tipovima (6, 11, 41, 43, 44) javljaju se genitalne bradavice (condylomata accuminata) (tabela) koje su zarazne i prenose se polnim odnosom. High-risk tipovi virusa (16, 18, 31, 35, 39, 45, 51, 52, 56) (tabela) mogu biti opasni zbog toga sto se povezuju s pojavom abnormalnosti epitela grlica materice (displazija cervikalnog epitela) u odsustvu bilo kakvih drugih simptoma. Hronicna HPV infekcija povecava rizik od nastanka raka grlica maternica za 65, a kod onkogenih, high-risk tipova i za 130 puta! Vecina zena sa pozitivnim HPV testom nece dobiti genitalne bradavice ili cervikalnu displaziju.

Za vreme porodjaja moguca je infekcija deteta. Najcesce su infekcije ocnih kapaka, glasnih zica i ostalih tzv. predilekcionih mesta za HPV infekciju.

Smatra se da se kondilomi najcesce prenose direktnim seksualnim kontaktom, mada i drugi putevi prenosenja nisu iskljuceni kao sto su depilacija ili brijanje zajednickim/tudjim brijacem i sl. Kondilomi se ne prenose putem krvi (transfuzija) ili kao kapljicna infekcija. Za infekciju HPV-om neophodna su dva preduslova:

1. mikrotraume koze/sluzokoze odnosno tzv. "ulazna vrata" i

2. direktan kontakt koze/sluzokoze sa kozom/sluzokozom inficirane osobe ili njenim sekretima.

Procenat ljudi koji su inficirani HPV-om je u stalnom porastu. Razlicita istrazivanja govore da je procenat inficiranih osoba izmedju 5-20%. Promiskuitet je jedan od najcesce spominjanih razloga za naglo sirenje HPV-a. Ovo je znacajno zbog toga sto je pouzdano dokazano da neki tipovi HPV-a ucestvuju u destabilizaciji genoma epitelnih celija sto moze rezultovati razvijanjem karcinom grlica materice, vulve, penisa, glasnih zica ... (tabela)

Vecina tipova HPV-a je "nevidljiva" za imunski sistem zbog toga sto HPV blokira tzv. TAP1 i TAP2 sistem molekula koji su odgovorni za transport virusnih epitopa do MHC molekula. Bez prezentacije virusnih epitopa zajedno sa MHC molekulima, imunski sistem ne moze da identifikuje celiju zarazenu HPV-om. Na slican nacin tumorske celije izbegavaju imunski nadzor.

Dijagnoza kondiloma se postavlja na osnovu pregleda, kolposkopije ili pregleda pod uvecanjem, eksfolijativne citologije (PAPA), biopsije i tipizacije virusa u tkivima i telesnim sekretima.

Lecenje kondiloma moze da bude dugotrajan i mukotrpan posao kako za pacijenta tako i za lekara. U svakom slucaju potrebno je uporno leciti oba partnera, uz obaveznu upotrebu kondoma za vreme lecenja, kao i nekoliko meseci posle uspesnog lecenja.

Najuspesnija strategija lecenja je fizicko "uklanjanje" svih vidljivih kondiloma i fizicka "obrada sumnjivih povrsina", sa naknadnim "hemijskim/farmakoloskim" tretmanom.


Postoji vise razlicitih metoda za lecenje kondiloma. Skoro bez izuzetka su bazirane na desjtvu visoke energije na zahvacene povrsine ili hemijsku destrukciju zarazenih celija.

Od fizickih metoda danas se kondilomi uklanjaju krioterapijom (zamrzavanjem), termokoagulacijom, elektrokoagulacijom, radiokoagulacijom, laser-vaporizacijom ili jednostavnom hirurskom ekscizijom. Od svih navedenih metoda krioterapija je pokazala najslabije rezultate, dok je najefikasnija metoda hirurska ekscizija, ali je ona nazalost izvodljiva u malom broju slucajeva. Sve koagulacione metode pokazuju slican stepen efikasnosti dok vaporizacione tehnike, kao sto je vaporizacija uz pomoc CO2 hirurskog lasera, daju najbolje rezultate. Jedna od najnovijih tehnika rada u lecenju kondiloma je koriscenje tzv. "ultrazvucnog noza" za koagulaciju kondilomatoznih povrsina. Zbog malog broja radova i oskudnog iskustva vecine prakticara u koriscenju "ultrazvucnog noza", ne postoje validni podaci o efikasnosti ove nove metode.

U terapiji kondilama se mogu koristiti i citostatici (podofilin ili Efudix 5%) u obliku kreme ili masti.

Iako logicna (zbog stimulacije ekspresije TAP i MHC molekula), lokalna terapija interferonom nije dala ocekivane rezultate, ali se preporucuje kao adjuvantna terapija uz neku od vaporizacionih tehnika.

Najveci uspeh u lecenju kondiloma su pokazale kombinovane metode, npr. vaporizacija+citostatici ili vaporizacija+interferon. Cesto pitanje pacijenata "da li je vaporizacija+citostatik+interferon jos efikasnija od navedenih kombinacija" je logicno, ali sa stanovista imunologije antiteticno, sto bi znacilo da ova trostruka kombinacija nije efikasnija u odnosu na kombinacije vaporizacija+citostatici ili vaporizacija+interferon.

Rane komplikacije lecenja kondiloma (bez obzira na metodu) su najcesce pecenje pri mokrenju, bolovi pri sedenju, pojacani i izmenjeni vaginalni sekret, dok se bolovi u preponama, blago povisena temperatura i otok javljaju retko i to narocito kod "zapustenijih" slucajeva. U kasne komplikacije spadaju osecaj suvoce prilikom odnosa, kao i bolovi i pucanje sluzokoze vulve prilikom odnosa. Sve navedene komplikacije nestaju najkasnije 2-3 meseca posle intervencije. Laser-vaporizaciona tehnika daje najmanji broj komplikacija koje su po duzini trajanja i intenzitetu najslabije izrazene u odnosu na sve ostale metode lecenja kondiloma. Intenzitet i trajanje post-intervencijskih nezeljenih tegoba najvise zavise od duzine trajanja intervencije, lokalizacije kondiloma kao i velicine zahvacenih povrsina. Nasa ordinacija poseduje opremu za primenu bilo koje od navedenih metoda lecenja kondiloma, ali posle dvogodisnjeg iskustva u radu laser-vaporizacionom tehnikom ona se pokazala kao najefikasnija i sto je najvaznije vrlo bezbedna za pacijente.

Napredak tehnologije na polju terapijske primene ultrazvuka u medicini doneo je nove mogucnosti u lecenju kondiloma. Nedavno je aparat za ultrazvucnu destrukciju tkiva pusten u rad u nasoj ordinaciji. Komparativne prednosti ultrazvucnog skidanja kondiloma u odnosu na ostale metode su minimalne potrebe za anestezijom (metoda je gotovo bezbolna), minimalna invazivnost (mala ili gotovo nikakva kolateralna steta) i vrlo blage postintervencijske tegobe. Za razliku od termokoagulacionih metoda cija radna temperatura iznosi 500 do 1100 Co, radiokoagulacije cija radna temperatura iznosi 450 Co, laservaporizacije sa radnom temperaturom od 200-250 Co, metoda ultrazvucnog skidanja kondiloma zahteva radnu temperaturu od svega 56 Co. Ova metoda je narocito prikladna za lecenje kondiloma na grlicu materice kao i perianalnih kondiloma. Nase dosadasnje iskustvo u radu sa razlicitim tehnikama lecenja kondiloma govori u prilog tome da je ultrazvucna tehnika najmanje invazivna i pracena najmanjim brojem i intenzitetom postintervencijskih tegoba, a oporavak pacijenta traje svega nekoliko dana. Iz ovih razloaga ovu tehniku preporucujemo kao metodu izbora, narocito za mladje pacijentkinje. Da saznate vise o ultrazvucnim tehnikama lecenja - kliknite ovde.


Vazno je napomenuti da efikasnost lecenja kondiloma zavisi i od dodatne opreme i spretnosti lekara. Takozvani hirurski teleskopi omogucavaju rad pod uvecanjem, tako da su i najmanje promene lako uocljive i dostupne. Osim toga, kvalitet osvetljenja pri radu je veoma vazan faktor za idetifikovanje zahvacenih povrsina i njihovo konacno unistavanje. Iz ovih razloga za osvetljavanje radnog polja se najcesce koriste jaki izvori "hladnog" halogenog svetla tzv. "Cold Light Fountain".

Istrazivaci sirom sveta uporno rade na "dizajniranju" anti-HPV vakcine. Izvesni rezultati u tom smislu vec postoje. Naime, u SAD je pocela vakcinacija anti-HPV vakcinom specificnom za visoko onkogene tipove HP virusa. Ova vakcina je pre svega namenjena virgo devojcicama, odnosno osobama koje nisu inficirane nekim od tipova onkogeno potentnih HP virusa. Proizvodjaci vakcine navode da vakcina nije efikasna kod zena koje vec imaju HPV infekciju, zbog toga je davanje vakcine kod seksualno aktivnih zena za sada odbaceno kao moguca prevencija. Cilj ovakvog koncepta vakcinacije je smanjivanje mogucnosti infekcije i smanjenje malignih oboljenja grlica materice. Zbog vakcinacije veoma mladih osoba, prve rezultate o efikasnosti vakcinacije anti-HPV vakcinama u cilju smanjenja ucestalosti raka grlica materice treba ocekivati za najmanje 10-30 godina.

Statisticki podaci Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO) pokazuju da je Srbija jedna od "vodecih" zemalja u svetu po ucestalosti malignih oboljenja grlica materice. Iz ovih razloga, vakcinacija anti-HPV vakcinom bi u Srbiji bila preko potrebna.


Cistitis je veoma neugodna upala mokracnog kanala (cevastog organa kroz koji uriniraš) i bešike. To nije PPB, ali ga cesto izazivaju cesti ili veoma energicni odnosi. Koren uzroka je ili infekcija ili gnjecenje. Infekcija može postojati u bubrezima ili u krvotoku, a onda se spustiti do bešike. Medutim, obicno putuje od mokracnog kanala nagore.
Simptomi: Bol u toku uriniranja , cesta potreba za uriniranjem, može se pojaviti i bol u donjem delu stomaka
Kod jacih infekcija - simptomi nalik gripu.
Lecenje : lekar obicno propiše antibiotike.

Aerobni vaginitis

U vagini je normalno prisutan veliki broj mikroorganizama koji su u medusobnoj ravnoteži. Predominantan je Lactobacillus acidofilus, koji održava PH vagine kiselim, tj pH 3.8-4.5. Predominacija ovog bacila, prenevira rast Candide albicans, cesto prisutne u vagini. Ova ravnoteža cesto može biti poremecena upotrebom antibiotika.
Osim infektivnog, vaginitis može biti i atroficni, virusni ili iritantni vaginitis.
Mikroorganizmi koji mogu izazvati aerobnu vaginozu su Streptococcus viridans, Streptococcus non-haemoliticus i microaerophilus, ali i potencijalni patogeni, Escherichia coli, Enterococcus i Bacteroides.

Simptomi: glavni simptom je pojacana vaginalna sekrecija

Lecenje: lekar propiše obicno lokalnu terapiju u obliku vaginaleta

Kandida

Najcešci uzrocnik (90 - 95%) ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja se i prirodno u manjoj kolicini nalazi u našim crevima. U 2 - 8% uzrocnik gljivicne infekcije je Candida glabrata. Pod razlicitim uticajima, pre svega kod lecenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sastava ili korištenja imunosupresivnih lekova, uportrebe oralnih kontraceptiva, hormonske terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitus, kao i u trudnoci, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja. Ucestalost ove infekcije je 5 - 8% svih ginekoloških pacijentkinja, a medu pacijentkinjama koje se žale na pojacani sekret u 21% se radi o gljivicnoj infekciji.


Simptomi: Veoma neugodan svrbež uz pojacan belkast sekret, sirastog karaktera. Polni odnos je bolan, a za vreme mokrenja javlja se peckanje ili žarenje. Kod muškaraca se bolest simtomatizuje najcešce crvenilom i svrbežom glansa penisa i prepucija. Infekcija se cesto može dijagnostikovati samo na osnovu ginekološkog pregleda. Mikroskopski pregled uzorka vaginalnog sekreta daje karakteristicnu sliku, tako da su dodatne analize najcešce nepotrebne. Kod negativnog mikroskopskog nalaza, može se uraditi kultura brisa rodnice na specijalnoj podlozi (Sabouraud-agar ili Candida-II-agar).

Lecenje: Lekovi izbora u lecenju gljivicne infekcije su derivati imidazola: clotrimazol (Canesten, Plimycol) i polienski antibiotici kao što su nistatin (Nystatin, Moronal), amfotericin (Ampho-Moronal) i natamycin (Pimafucin) koji se ženama propisuju u vidu vaginalnih tableta, krema ili masti. Terapija može trajati svega jedan dan ili duže: 3 - 7 dana. Muškarcima se lekovi protiv gljivica propisuju u obliku krema ili tableta. Kod "recidivirajucih" - infekcija koje se ponavljaju, nezaobilazno je sistematsko lecenje s fluconazolom (Diflucan) ili itraconazolom (Orungal) u vidu tableta ili kapsula. Iako se u 2/3 slucajeva gljivicna infekcija ne prenosi polnim odnosom, za vreme lecenja se savetuje izbegavanje polnog kontakta.

Alternativne mogucnosti: Ženama koje se nikako ne mogu osloboditi gljivicne infekcije preporucuje se prehrana bogata biljnim vlakanima uz izbacivanje rafiniranih šecera i ugljenih hidrata: Anti-Candida dijeta, kao i ponovno uspostavljanje ravnoteže crevne flore uz crevne biokulture (probiotici) kao što su acidofilus (kapsule ili jogurt) ili LGG jogurt. Od velike koristi može biti i homeopatski lek Candida Yeast, koji predstavlja jednu vrstu oralnog seruma protiv gljivica. Može se nabaviti i bez recepta, dolazi u vidu zrnaca i koristi se 3 - 5 puta dnevno po 1 - 2 zrnca (oralno). Candida Yeast podstice imunološki sastav creva na stvaranje protivtela koja deluju lokalno u crevima i na taj nacin ogranicavaju, odnosno ometaju rast gljivica. Izbegavati hemijske iritanse, hulahopke, usku odecu i tanga gacice. Intimno rublje potrebno je prati na najmanje 60° C. Nakon završenog lecenja korisno je potpomoci u obnovi prirodne vaginalne flore. U tu svrhu se mogu koristiti vaginalete Vagisan i Döderlein Med. ili izravni unos kulture laktobacilusa u rodnicu. Jednostavna metoda koje se pri tome može koristiti je ispiranje rodnice s otopinom mlecne kiseline (Ac. lactici) ili sirutke. Na isti nacin možete upotrebiti 2 - 4 kapsule Linex ili Bactisubtil, odnosno Acidofilus koje se za ovaj postupak moraju otvoriti i njihov sadržaj otopiti u 2 dl mlake vode. Kultura laktobacila može se uneti u rodnicu i putem obicnog malog tampona namocenog u LGG jogurt. Tampon ostaviti u rodnici kroz 2 sata. Ostale vrste ispiranja rodnice (sapuni, šamponi, gelovi, cajevi) se ne preporucuju zbog narušavanja normalne bakterijske flore.


Jos o kandidi

gljivicna infekcija i prehrana

Najcešci uzrocnik gljivicne infekcije je Candida albicans (90 - 95%), gljivica koja se i prirodno u manjem broju nalazi u naborima našeg creva. Pod razlicitim uticajima, a pre svega kod lecenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sastava ili upotrebe imunosupresivnih lekova, oralnih kontraceptiva, hormonske terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitus kao i u trudnoci, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja. Posledica ovog bujanja gljivica nije samo lokalna infekcija rodnice, vec i uticaj na propustljivost sluznice crevnog trakta, tako da je na ovaj nacin omogucena apsorpcija mnogih štetnih tvari i alergena iz hrane, koje bi inace bile kod intaktne funkcije sluznice crijeva u potpunosti eliminirane.


Uobicajeni simptomi gljivicne infekcije su peckanje, crvenilo, neugodan osecaj i svrbež, te bjelkasto-žuckasti sirasti iscjedak iz rodnice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lekovi, kako u klasicnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holisticka medicina ukazuje kako je neophodno izleciti sveukupnu gljivicnu bolest, a ne samo lokalnu infekciju, te simptome kandidijaze svrstava u pet kategorija:

Opsti simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišicima i zglobovima, gubitak pamcenja, izrazita osjetljivost prema hemikalijama, ponavljane mokracne infekcije, osecaj ošamucenosti.
Probavni simptomi: gasovi, nadutost, ucestali zatvor i prolivi, probavne smetnje, grcevi u crevima.
Respiratorni simptomi: hronicni iscedak iz nosne šupljine koji se cedi po zadnjem delu ždrela, cest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.
Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.
Hormonalne smetnje: neredovna menstruacija, menstrualni grcevi, predmenstrualni sindrom, promene raspoloženja, poremecaj rada žlezda s unutrašnjim lucenjem, hipotireoza, hipoglikemija.
Prehrana kod gljivicne infekcije podrazumeva na prvom mestu prehranu bez kvasnih gljivica. Ovakva prehrana je istovremeno i dijagnosticka i terapijska. Ucinke treba pratiti najmanje nekoliko nedelja, a s ovim nacinom prehrane može se nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara. Neke se žene osecaju mnogo bolje odabiruci namirnice po ovim preporukama i odlucuju se nadalje zadržati ovaj nacin prehrane. Ipak, dobro je postupno vracati namirnice u svakodnevnu prehranu kako bi se ustanovio njihov ucinak. Ukoliko se simptomi koji upucuju na gljivice ponovno javljaju, tako cete tacno znati koju hranu trebate izbegavati.

Prehrana bez kvasnih gljivica podrazumeva

izbjegavati šecer, kao i
izbegavati namirnice koje sadrže gljivice i plesni.
Izbegavati šecer: Gljivice se hrane šecerom, razlažuci ga do ugljicnog dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najcešce se javljaju probavne smetnje kao što su stvaranje plinova i nadutost. Izbegavati šecer znaci mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šecera u jelo ili caj, to znaci proveravati prisutnost šecera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvodaca o svim sastojcima koji su korišteni u proizvodnji. Potrebno je izbegavati: maltozu, kukuruzni sirup, sladila, fruktozu, kukuruzni škrob, sodu, laktozu, mlecni šecer sadržan u mlecnim proizvodima.

Izbegavati namirnice koje sadrže gljivice i plesni: Ovo pre svega znaci izbegavati namirnice kao što su hleb, kolaci, keks i drugi rafinirani ugljeni hidrati, industrijski vocni sokovi, potom izbegavati hranu koja sadrži ukiseljeno povrce, dimljenu hranu, alkohol, fermentiranu hranu, sušeno meso i voce, gljive, pistace i kikiriki.

Umesto toga jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plesni: cele žitarice poput smedeg pirinca, prosa, jecma, sveže povrce. Veoma je korisno zeleno povrce pripremljeno na pari jer obiluje hlorofilom koji deluje procišcavajuce. Dopuštene su i morske biljke, raženi hleb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obicni jogurt, krto meso, sveža riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno cisto maslinovo ulje, uzimano u malim kolicinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica.Luk, kako sirov, tako i kratko prokuvan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz creva.

Suplementi: Pokatkad promena nacina prehrane nije dovoljna u obrani od gljivica. U suzbijanju gljivicne infekcije od koristi mogu biti i sledeci dodaci prehrani:

Lactobacillus acidophyllus: radi se o "prijateljskim" bakterijama koje u prirodnim uslovima naseljavaju kako creva, tako i rodnicu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mlecnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze, te na taj nacin cine prvu obrambenu liniju u nastupanju razlicitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obicni jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Takode su mnogobrojni suplementi koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci.
Sredstva protiv gljivica: Osim lekova, od pomoci mogu biti ekstrakt limunovih semenki, kaprilna kiselina i berberin, koje možete potražiti u nekoj od trgovina zdrave hrane. Ova sredstva se ne resorbiraju u krv, pa ih možete uzimati i za vreme trudnoce i dojenja.
Candida Yeast: homeopatski pripravak koji potpomaže uspostaviti zdravu ravnotežu gljivica u organizmu.
Multivitamnski preparati: vitamin C; vitamini B kompleksa, cink, magnezij, elementi u tragovima i esencijalne masne kiseline pospešuju obrambenu sposobnost organizma i sprecavaju povrat gljivicne infekcije.

 

Jeste li u seksu sto posto pokvareni ili samo napola? Izracunajte svoj procenat pokvarenosti uz pomoc jednostavnog testa: pocnite s 50 bodova, oduzmite po bod za svako pitanje na koje je vaš odgovor NE pa konacni rezultat pomnožite s 2 i – eto procenta!

Jeste li ikada:

1. ... vodili ljubav u više od tri položaja pri jednom odnosu?

2. ... napravili piercing na bradavicama na grudima ili na genitalijama?

3. ... posvetili citav dan iskljucivo seksu i seksualnim aktivnostima (razumljivo, uz pauze za jelo i slicne stvari)?

4. ... vodili ljubav tako glasno da su se komsije bunile zbog buke?

5. ... doveli partnera do orgazma upotrebljavajuci pritom iskljucivo vlastite ruke?

Zlocko, zlocko: ko je tu pokvaren 100 posto?

6. ... vodili ljubav dok ste oboje potpuno obuceni (otvoren šlic, zadignuta suknja)?

7. ... vodili ljubav s povezom na ocima?

8. ... pružili oralni seks ženi?

9. ... pružili oralni seks muškarcu?

10. ... lizali ili cuclali necija stopala i/ili nožne prste?

11. ... iskusili oralni seks od muškarca?

12. ... iskusili oralni seks od žene?

13. ... probali položaj 69?

14. ... namerno progutali spermu (paznja: racuna se i vlastita!)?

15. ... vodili ljubav u vreme menstruacije?

16. ... koristili sladoled u seksualne svrhe?

17. ... potpuno izbrijali stidne dlake?

18. ... gurnuli svoj prst u neciji anus - ili je to možda neko ucinio vama?

19. ... iskušali analni odnos s nekim (broje se i igracke)?

20. ... dopustili nekome da iskuša analni odnos na vama?

21. ... koristili vibrator na partneru - ili ga je partner koristio na vama?

22. ... koristili bilo koji drugi predmet za penetraciju (krastavac, pivsku bocu ili šta god se vec našlo pri ruci)?

Seks u javnosti i to pred policijom? Odmah si upišite bonus od 50 bodova!

23. ... platili za seks?

24. ... imali polni odnos s nekim ko je od vas stariji ili mladji barem 10 godina?

25. ... imali polni odnos s dve osobe iz iste familije(a da one medusobno nisu u bracnoj vezi - recimo, s dva brata ili dve sestre)?

26. ... imali polni odnos s nekim koga ste toga dana tek upoznali?

27. ... imali polni odnos s potpunim neznancem ili neznankom - s nekom osobom, dakle, kojoj niste znali cak ni ime ?

28. ... imali polni odnos s nekom osobom s kojom prethodno uopste niste progovorili ni jednu jedinu rec (stranci i strankinje se tu ne racunaju)?

29. ... jeste li imali više od 10 seksualnih partnera?

30. ... ili možda više od 100?

31. ... imali polne odnose s dva razlicita partnera za 24 sata?

32. ... ucestvovali u 'trojci'?

33. ... ucestvovali u grupnjaku (dakle, seksu s više od 3 osobe)?

34. ... vodili ljubav na javnom mestu?

35. ... imali polni odnos dok ste vi (ili vaš partner) vozili automobil?

36. ... vodili ljubav u spavacoj sobi roditelja vašeg partnera?

37. ... vodili ljubav u ucionici, kancelariji ili na nekom drugom radnom mestu?

38. ... vodili ljubav u wc-u neke javne zgrade?

39. ... vodili ljubav u vodi (kada za kupanje, more...)?

40. ... vodili ljubav na stubištu zgrade ili u liftu?

41. ... smišljeno nekoga opili, kako biste ublažili njegovo/njeno opiranje?

42. ... namerno naneli drugome bol za vreme seksualnog odnosa (sadizam)?

43. ... dragovoljno trpeli bol za vreme seksualnog odnosa (mazohizam)?

44. ... bili voajer (posmatrali u intimnoj situaciji nekoga ko nije znao da ste tamo)?

45. ... bili egzibicionist (skidali se na javnom mestu)?

46. ... masturbirali u necijoj prisutnosti?

47. ... imali polni odnos znajuci da vas neko posmatra?

48. ... gledali svog uobicajenog seksualnog partnera kako vodi ljubav s nekom trecom osobom, dok vi u to niste bili ukljuceni?

49. ... vezivali vašeg partnera ili sami bivali vezani?

50. ... upustili se u igranje razlicitih seksi uloga (recimo: doktor + medicinska sestra)?

Kladim se da ce vas puno pomisliti da cete skupiti blizu 100% ali…
Bojim se da nece biti tako...
Mislim, pitanja su bas onako..

 


1) Seks je dobar tretman. Naucni testovi su otkrili da zene u
toku seksa izlucuju hormon (ekstrogen) od koga kosa sjaji, a koza postaje
meksa.

2) Nezni i opustajuci seks smanjuje mogucnost ostecenja koze, cisti pore a
tvoju kozu cine sjajnom.

3) Seks trosi kalorije koje si progutao za vreme tvoje
romanticne vecerice.

4) Seks je najbolji sport!
Dajes tonus misicima i radis vezbe istezanja celim telom.
Ugodniji je nego preplivati 20 puta bazen.
Nemas potrebu za posebnim patikama.

5) Seks je trenutni lek za depresiju! Stvara endorfin u krvi, proizvodi
osjecaj euforije I daje ti feeling dobrostanja!

6) Sto vise seksa dobijes, to vise seksa dajes! Seksualna aktivnost
proizvodi veliku kolicinu feromona, a to izludjuje suprotni spol.

7) Seks je najbolje sredstvo za smirenje na
svetu! Dokazano je da je 10 puta efikasniji za smirenje od valiuma i
ostalih lekova za smirenje.

8) Cool Jedan poljubac dnevno (ali pravi!) otklanja potrebu za zubarom,
poljupci proizvode kolicinu sline koja moze isprati jelo iz usta, smanjuje
nivo kiseline koje moze uzrokovati karijes, i sprjecava stvaranje naslaga na
zubima.

9) Seks moze smanjiti glavobolju i migrene! Voditi ljubav smanjuje
napetost i suzava krvne sudove u mozgu.

10) Puno seksa moze procisitit nos kod prehlade seks je prirodni
antistaminik koji pomaze i u borbi sa astmom i visokom temperaturom.


 

1. Možda s vizuelne tacke gledišta, ali inace?!? Upravo ono od cega muškarci imaju panican strah - rec je o impotenciji - cešce pogada one prema kojima je priroda, bar kada je u pitanju velicina, bila izdašnija jer je potrebno da u sunderasto tkivo prodre više krvi. To je proces koji s godinama postaje sve dugotrajniji. Zbog toga je ipak bolji penis prosecne velicine, koji nece zakazati u odlucujucem trenutku (prema istraživanju sprovedenom u nemackom gradu Esenu, on je 14,48 cm dug i obim mu iznosi 3,95 cm). Osim toga, za vreme ljubavne igre deblji je bolji nego duži, zbog toga što se kod žene tacke zadovoljstva nalaze u prednjem delu vagine. Dugacak penis cak može da izazove bol, kada u zanosu strasti pocne da udara u grlic materice. Medutim, ovaj problem može da se reši odgovarajucom pozom: tako on može razmaknutih butina da kleci na krevetu, dok mu ona sa široko raširenim nogama sedi u krilu. Tako žena može da kontroliše koliko duboko ce penis da prodre. Ako se radi o manjem primerku, to nije nikakav razlog da žena šutne partnera iz kreveta. Ovde su pre svega bitni položaji u kojima on može svoju karlicu da priljubi uz nju, na primer, ako mu žena stavi noge na ramena.

2. Koliko je priroda obdarila jednog muškarca, ne može se zakljuciti ni na osnovu njegove nacionalnosti, niti visine, niti težine, a kamoli velicine nosa. Ni do današnjeg dana nije dokazano da Azijci imaju mali penis, a da crnci ne znaju gde da ga smeste. Pošto je firma „Condomi“ iz Kelna svoje prezervative izradene po evropskim standardima „EN 600“ (dužina 17 cm, promer od 44 do 56 mm) u velikim kolicinama izvezla u Afriku, može se poci od pretpostavke da su i tamo muškarci normalno obdareni. Medutim, cinjenica je da mali penisi mogu veoma da imponuju: kod malog penisa postoji veca osetljivost živaca. Sunderasto tkivo više se skuplja i sadrži manje krvi, ali se to nadoknaduje kada dode do erekcije. Nasuprot tome, kod velikog penisa su živci manje osetljivi i u sunderastom tkivu se vec nalazi izvesna kolicina krvi, tako da prilikom erekcije ne može da primi nove kolicine, pa se dešava da i u najponosnijem stavu bude manji od nekog skromnijeg primerka.

3. Pošto ne postoji kožica, izuzetno osetljiva donja strana glavica vremenom postaje manje osetljiva zbog neprestanog trenja o odecu. Medutim, naucno nije dokazano da li zbog toga penis mora duže da se stimuliše i da li je izdržljiviji u seksualnom odnosu. Naucnici s univerziteta u Lujzijani koji su ispitivali muškarce pre i posle obrezivanja nisu uocili bitnu razliku kada je rec o seksualnoj aktivnosti, erekciji i osetljivosti. Za žene je manje-više svejedno da li ima ili nema kožicu, jedino što neke smatraju da obrezani penis izgleda lepše.

4. Cak i onda kada se caršav u ranu zoru pretvori u omanji šator, to ne znaci da je muškarac opsednut seksom. Njegov jutarnji ponos predstavlja samo dokaz da je on još u dubokom snu propracenom erekcijom, koja može da traje i do 40 minuta. Muškarac ima od cetiri do šest puta nocu takve erekcije, ali to ne znaci da svaki put ima erotske snove. Ali, kada vec tako lepo stoji, primenite svoje zavodnicko umece.

5. Iako bi trebalo da razmišlja o kretanjima na berzi, njegovo najbolje parce mu ne da mira. Cinjenica je da erekcija pocinje u glavi i da u svesnom stanju nikada nije slucajna. Njoj uvek prethodi stimulacija. To može da bude direktno, nadraživanjem penisa dodirom ili indirektno, maštanjem. Kako stoji u studiji proizvodaca prezervativa „Durex“, muškarac u proseku razmišlja 11 puta dnevno o seksu. Bilo bi dobro da ga žena cešce nazove da bi svoje misli usmerio ka njoj.

6. Ako vi ne vidite tragove, ne mora da znaci da on nije doživeo orgazam. Muškarac doživljava vrhunac uglavnom delic sekunde pre ejakulacije. Ali te dve stvari ne podrazumevaju jedna drugu: tako muškarac može da ejakulira a da pri tom ne doživi orgazam, na primer, kada ga nešto omete ili kada sa novom partnerkom još ne može potpuno da se opusti. Ukoliko je više puta doživeo orgazam, rezerve ejakulata se smanjuju. Kod retrogradne ejakulacije žena može da reši problem tako što ce prstom da pritisne perineum (mesto izmedu testisa i anusa), cime spermatozoide preusmerava u bešiku. To je, doduše, veoma zanimljiv nacin kontracepcije, ali, nažalost, njemu uskracuje višestruki orgazam.

7. Kamo lepe srece? Nažalost, i njemu i njoj muška priroda može da pomrsi konce time što je on dostigao „tacku sa koje nema povratka“. Ako ga žena neprestano stimuliše, muškarac ce neminovno posle od dva do cetiri minuta da doživi vrhunac. U trenutku najintenzivnijih osecanja, kada spermatozoidi krenu svojim putem, muškarac više ne može da zaustavi ejakulaciju. Ma koliko razmišljao o placanju poreza ili drugim banalnostima, stvari idu svojim tokom. Ukoliko se cešce dešava da muškarac prebrzo doživi orgazam, pomaže kontrolisanje ejakulacije. Ako žena još nije blizu vrhunca, trebalo bi da cešce prekida svoju ljubavnu igru. Kod metode „kreni-stani“ žena povremeno prekida svoje pokrete da bi muškarcu pružila priliku da se pribere. Sa svakim novim pocetkom ona ce biti bliža orgazmu. Tehnika „gnjecenja“ sastoji se u tome da žena palac 20 sekundi drži pritisnut ispod samog glavica da bi tako zaustavila ejakulaciju.

8. Da li je tacna izreka Bez starca nema udarca? Iako se tokom godine smanjuje nivo testosterona, kao i cvrstina uda za vreme erekcije, to ne znaci da žena mora da se plaši da nece biti zadovoljena. Istraživanja su pokazala da su i oni muškarci ciji organizam takoreci više ne proizvodi testosteron isto toliko potentni kao i mladici sa „toljagom“. Dok kod mladih muškaraca ocas dode do erekcije, gospoda sa srebrnim zulufima moraju da se zadovolje manje cvrstom erekcijom, ali to ne znaci da su hendikepirani u vodenju ljubavi. Pošto je starijim muškarcima potrebno više vremena da bi doživeli orgazam, mnogo je izvesnije da ce usreciti ženu. Da li penis u svoj svojoj velicini štrci do neba, kao kod mladih muškaraca ili je više horizontalan, kao kod starijih, ne utice na zadovoljstvo ni muškarca ni žene. Pošto je i ukruceni penis savitljiv, može bez problema da se postavi u željenu poziciju. Da li to znaci da godine nisu važne? To nije baš sasvim tacno. Muškarci izmedu 20. i 30. godine ponovo su spremni za akciju samo nekoliko minuta posle orgazma, dok kod starijih muškaraca može da potraje i više sati ili cak dana pre nego što ponovo dode do erekcije.

9. Možda je to tacno kada se radi o glavnom glumcu tvrdog pornica, ali u stvarnosti svaki normalan muškarac pocne da se preznojava pri pomisli da ce njegov miljenik biti izložen maltretiranju kao džojstik. Doduše, penis može cvršce da se zgrabi, ali treba imati u vidu da je sam vrh prepun nervnih završetaka koji su ekstremno osetljivi. Prema tome, ako ga žena mazi rukom gore-dole, ne treba da se ponaša kao da je ukljucena u struju. Ukoliko se kožica suviše povuce nadole, mogla bi da se zacepi, što je veoma bolno. Kombinacija toplote, vlažnosti i pritiska prilikom vodenja ljubavi može da pomuti mozak svakom muškarcu. Ono što važi za unutra važi i za spolja. Ukoliko njegovo najbolje parce žena dodirne hladnim rukama, erekcija ce nestati isto tako brzo kao što je do nje i došlo. Da njen „rucni rad“ ne bi ispao diletantski, nije zgoreg da upotrebi neku kremu ili ulje. Koliko cvrsto žena sme da stisne penis, zavisi od stepena uzbudenosti jer se osetljivost na bol smanjuje što je muškarac u vecoj ekstazi.

10. Svakako da su glavne erogene zone kod muškarca uglavnom ispod pojasa, ali u toj krajnje vrucoj oblasti, pored glavica, postoje još dve veoma osetljive tacke: testisi i prostata. Testisi su veoma osetljivi na pritisak i zato se treba ophoditi prema njima sa velikom nežnošcu. Muškarci se veoma uzbude kada ih partnerka mazi, blago mesi ili oralno miluje. Iako G-tacka kod žena posle najnovijih istraživanja predstavlja samo mit, muškarci stvarno poseduju dugme za aktiviranje slasti koje pri dodiru deluje kao erotski turbo-motor. Ukoliko se prostata, koja se nalazi oko mokracnog kanala i koja je obavijena nervima „zaduženim“ za erekciju, stimuliše prstom preko anusa tako što se masira ili pritiska, muškarac može da doživi orgazam slican eksploziji.


 
U nekim zemljama je zabranjen, u drugim je tabu no bez obzira na sve, seks je univerzalna tema o kojoj se najvise prica. Za neki od narednih razgovora, pomoci cemo vam da imate i neke statisticke podatke o seksu i ljudima.


1. Prema podacima Kinsey instituta, dimenzije najveceg i najmanjeg izmerenog penisa u erekciji su 33 cm, odnosno 4,5 cm.

2. Najuobicajenija fantazija je oralni seks.

3. 8% ljudi redovno praktikuje analni seks.

4. 60% muškaraca i 54% zena su imali seks za jednu noc.

5. Od 10 prodatih kondoma, žene kupe cetiri.

6. 1609. doktor Wecker je u Bolonji pronasao les sa dva penisa. Od tada je zabelezeno 80 takvih slucajeva.

7. Na pitanje koliko je prosecno dug penis u erekciji, muskarci kazu 25 cm, a zene 10 cm.

8. Zenski orgazam je mocan "analgetik", tako da je glavobolja los izgovor za izbegavanje seksa.

9. 56% muskaraca je imalo polni odnos na poslu.

10. Mangajci sa polinezanskih ostrva od 18. godine (prosecno) vode ljubav svake noci po tri puta. U tridesetim godinama ta brojka padne na (samo) 14 snošaja sedmicno.

11. Svaki treca osoba je imala vanbracnu aferu.

12. 62% osoba u braku smatra da nema nista lose u "saranju okolo".

13. Brzina kojom erotski podrazaj sa koze stigne do mozga iznosi 251 km/h.

14. Jedan par je tuzio Holiday Inn tvrdeci da im je seksualni zivot upropasten, nakon sto je njihov zaposleni zabunom usao u sobu i "uhvatio ih na delu".

15. Najmanje 500 Amerikanaca umre od gusenja, pokusavajuci smanjiti dotok kiseonika do mozga kako bi izazvali mocan orgazam.

16. 29% populacije u brak stupa kao device (ne u horoskopu).

17. Prosecno, seksualni odnos traje oko 39 minuta (sa predigrom, naravno).

18. 58% parova voli pricati prostote tokom seksa.

19. 22% parova je iznajmilo porno film barem jednom.

20. Uzimajuci u obzir prosecnu ucestalost seksa, tipicnom Amerikancu bi trebalo cetiri godine da isproba svaku od 529 poza Kama Sutre. 
1) PRVO TREBA LJUBITI
Kada izbegavate njene usne i ravno pohrlite ka njenim erogenim zonama, ona se oseca kao da je placate po minuti i da želite maksimalno iskoristiti ono što Vam se nudi. Pravi i strastveni poljubac je najbolja predigra koju žena može zamisliti.

2) DUVANJE U NJENO UHO
Culi ste od starog, brata, prijatelja, iz novina ili sa radija da djevojke ovo vole. E pa, postoji razlika izmedu laganog erotskog duvanja u uho i onog kao da duvate u trubu.TO boli.

3) OBRIJATI SE
Cesto se zaboravite obrijati i ostanu vam tvrde i oštre dlake na bradi s kojom prelazite po njenim bedrima, vratu, erogenim zonama...Kada ona okrece glavu levo-desno, to nije užitak vec cura hoce da popizdi! Obrijte se uvijek!

4) STISKANJE SISE
Vecina muškaraca stiskaju sise kao kada isprobavaju je li dinja zrela ili nije. Zato, pripazite...Budite nežni, mazite, pazite i gladite ih.

5) ŽVAKANJE BRADAVICE
Muškarci cesto grizu bradavice kao da je to gumena igracka. Bradavice su izrazito osetljive i ne mogu podneti žvakanje. Ližite i cuclate ih nežno. Kada lagano jezikom prelazite preko njih, to je OK.

6) ZAVRTANJE BRADAVICA
Prestanite zavrtati bradavice kao da želite naci radio stanicu u nekoj pustari. Koncentrisite se na celu sisu, ne samo vrhove.

7) IGNORISANJE OSTALIH DELOVA TELA
Na ženi ne postoje samo 3 glavne stvari kao što su Leva Sisa, Desna Sisa i Vagina. I ukoliko se budete orjentisali samo na to, draga Vam nece biti previše zadovoljna. Postoji još ogroman broj mesta koje niste posetili. Obidite ta mesta i draga ce Vam biti vrrrlo zahvalna.

8) PAZITE NA RUKU
Jedno od nezgodnih stvari koje Vam se može dogoditi jest: ruka zapetljana u gacice. Umesto da petljate i prtljate, recite damici da skine gacice i olakša Vam posao i da ona može više uživati.

9) POKLON POSLE SEKSA
Kondom napunjen do vrha Vašim izlucevinama je Vaša odgovornost! Vi ste ga nosili, vi ga bacite.

10) NAPAD NA KLITORIS
Direktni pritisak na klitoris za vreme zagrejavanja je jako neugodan. Zato bolje lagano prolazite prstima kraj i oko klitorisa. I imajte na umu, klitoris se ne ovlažava sam i suhim prstima preko klitorisa je jedno VELIKO NE NE! Navlažite prste i krenite u akciju.

11) PAUZA
Za razliku od muškaraca, žene ne mogu nastaviti gde su stale. One se pak vrate na sam pocetak. Ni slucajno nemojte stati ukoliko kaže da je blizu.

12) SKIDANJE
Žene mrze kada izgledaju glupo, a izgledace glupo ako joj je struk gol i majica joj preko glave. Stoga ju fino «otpakujte». Ili ako vec zelite da strgnete sve s nje, pazite da nema štogod skupo i da Vam ne bi racun stigao kuci.

13) NAVLACENJE GACUNA
Lagano maženje preko gacica dolazi u obzir i zna biti jako napaljivo. Nasuprot tome je natezanje gaca gore-dolje koje je apsolutno nepoželjno.

14) OPSEDNUT VAGINOM
Iako vecina muškaraca mogu pronaci klitoris bez ikakvih putokaza, još uvek veruju da se sve nalazi u vagini. To je u redu, no morate biti pažljivi ili ce boleti! Bolje da se zadržite na klitorisu i vanskom delu vagine na pocetku, onda stavite ovlaženi prst u nju i proverite jel joj se svida.

15) PREGRUBA MASAŽA
Pokušavate joj pružiti senzualno-opuštajucu masažu da bi se oraspoložila. Ruke i prsti su OK, no laktovi i kolena nisu. Muškarci cesto znaju prilikom masaže misliti na rezultat (seks) i nece se previše potruditi oko masaže. S time cete je naljutiti i nece biti ništa.

16) PRERANO SKIDANJE
Nemojte isforsirati skidanje dok ona ne zapocne. Pa makar i otkopcala par dugmadi.

17) SKINITE PRVO GACE
Muškarac u carapama i gacama ne izgleda seksi. Prvo se riješite carapa. I pobrinite se da Vam ne smrde noge.

18) PREBRZO
Kada vec udjete u nju, nemojte poceti pumpati kao da radite sklekove i takmicite se sa prijateljima. Nije ukusno i bolje je lagano zapoceti ujednacenim ritmom.

19) PREŽESTOKO
Pazite da ne udarate u nju za vreme seksa svojim kukovima. Nju ce to još par dana boleti.

20) PRERANO
Najgora nocna mora svakog muškarca. Sa razlogom. Ako «opalite» pre nego što joj se beloocnice pokažu, smislite neki plan da i ona ostane zadovoljna.

21) MARATON
Mislite da je pumpanje bez stajanja na duže vreme obeležje seks majstora? E pa nije. Curi ce utrnuti vagina, pa joj bolje upalite TV dok Vi odradite svoj maraton.

22) JESI LI GOTOVA?
Trebali biste vec znati. Vecina žena se «cudno» oglasava ili ima vec neke drukcije znakove za orgazam. Ako stvarno ne znate, nemojte pitati.

23) PRENEŽNA ORALKA
Nemojte se ponašati kao da je njena vagina govno i lickati kao da smrdi. Ispast ce da Vam se gadi i devojka nece biti opuštena. Stavite cela usta dolje i koncentrirajte se na nežno ljubljenje i lizanje klitorisa.

24) NAVLACENJE GLAVE
Muškarci silno žele da im se popuši i cesto «suptilno» povlace curu za glavu kako bi ona to odradila. Da biste stvarno do dobili, porazgovarajte i navedite je na to.

25) UPOZERENJE PRED SVRŠAVANJE
Sperma ima ukus slanog belancetaa. Dosta cura to ne voli. Pa ako ne želite iskušavati svoju srecu i da se cura ispovraca na vas, obvezno je obavestite.

26) MRDANJE ZA VREME FELACIJA
Nemojte nabijati svoga maloga u njeno grlo jer to nije nimalo ugodno, a i izlažete se riziku da ona povraca po vama. Samo se opustite i nemojte je hvatati za glavu.

27) PORNICI I SAVETI
Nemojte misliti da su pornici realnost. Nemojte se dovesti u situaciju da svršavate po curi misleci da ce se njoj svideti. Takoder, mnoge cure se uopce ne oglasavaju za vreme orgazma, za razliku od onih vrištecih glumica u pornicima.

28) MA NEKA JAŠE
Možete je zamoliti da bude gore, ali nije u redu da ona odradi ceo posao dok vi ležite i uživate. Mazite je nežno da ipak ne oseca sav teret na sebi. I pustite je da se malo odmori.

29) ZA STA JE OVA RUPICA? UPS!
Nemojte da Vam se «slucajno» dogodi da promašite rupicu. To se ne može opravdati i kad ste pijani isto nije razlog. Ako baš želite, pricajte o tome.

30) SLIKANJE
Kada tip kaže «Mogu li da te slikam?», ona cuje reci «...da bi ih pokazao svojim ortacima.»Bar joj dopustite da zadrži slike.

32) KREATIVNOST
Kreativnost u krevetu je sve od crtanja prstom po njenim ledima do mazanja i lizanja nutelle s njenih bedara. Možete koristiti sve. Voce, povrce, led, perje, tekuce i jestive stvari. Meso i slicne stvari ko voli. Ali samo retki vole vruci vosak koji pada po telu. Pazite s tim!

32) UDARANJE SVOJOM ŠKEMBOM U NJEN STOMAK
Nema manje erotskog zvuka od pljaskanja stomaka. Seksi je isto kao i podrigivanje.

33) GLUPE POZE
Ukoliko ona želi malo lude poze u redu. Ako nije gimnasticarka, nemojte biti odviše ambiciozni. Pazite na nju, a i na sebe da ne biste morali zvati hitnu pomoc u nezgodnom trenutku.

34) ŽENSKA PROSTATA.
Procitajte ovo pažljivo: žene NEMAJU prostatu. Samo ju muškarci imaju.

35) LJUBAVNE FLEKICE
Jako je eroticno lagano sisati vrat sa svih strana, ako to radite pažljivo. Nijedna cura ne želi nositi rolke sledecih nedelju dana zbog tih fleka.

36) NAREDBE
Nemojte curu ohrabrivati kao da je u vojsci. Nije im to zgodno.

38) PROSTE PRICE
Nemojte misliti da cure vole da im se prica prosto. Ukoliko je nekoj do prostacenja, reci ce vam.

38) NEBRIGA ZA NJENO SVRŠAVANJE
Morate odraditi to do kraja. Pokušavajte dok ne uspete i ona možda uradi to isto za vas.

39) NEMOJTE JE ZDROBITI
Muškarci su uglavnom teži od žena, pa pazite kako ležite na njoj. Koristite laktove kao oslonce.

40) ZAHVALNOST.
Nikada, NIKADA se nemojte zahvaljivati za seks. 


Fellatio je seksualni cin koji je muskarcima od svih najugodniji. Prostitutke to dobro znaju. Vecina zena prihvata felaciju, barem kao uvod u snosaj. Drugima je to odbojno iz vise razloga: utisak da se ponasaju kao prostitutke (kao da postoje samo stvari koje rade samo prostitutke i one druge koje prihvataju "postene zene"), osecaj neprijatnosti zbog cinjenice da je muskarac posmatra dok ustima stimulise njegov penis, strah od ejakulacije i odvratnost prema ukusu sperme.

Za zenu je najvaznije da se oslobodi predrasuda. U protivnom se nikada nece usavrsiti u takozvanoj "umetnosti felacija", niti ce moci da pruzi svom partneru potpuno uzivanje. Od toga ce zavisiti uspesan ljubavni zivot i vernost partnera, koji ce u protivnom na drugom mestu da potrazi ono sto ne nalazi kod svoje partnerke.

Dakle, zena pre svega treba da se ubedi da u felaciji nema niceg loseg niti perverznog. To je sasvim prirodan cin ljubavi, poljubac sa hiljadu varijacija, zadovoljstvo za onu koja ga daje i za onoga koji ga prima.

Isto tako, zena mora da shvati da je muskarcu prirodno i prijatno da posmatra njene usne i jezik dok mu pruza ovo zadovoljstvo i mora da pobedi odvratnost koju oseca prema spermi koja gotovo da nema ukusa. Kasnije cemo objasniti nacin na koji cete se najlakse priviknuti na taj ukus.

Neiskusnu i sramezljivu zenu muskarac ne sme da pozuruje. Najpre ce je zamoliti da poljupcima miluje njegov penis i testise. Zatim zena moze vrhom jezika da predje po citavoj duzini penisa, ili moze da primeni kratke, lagane udarce jezikom.

Muskarac ce joj pokazati najmanje osetljive tacke koje zena moze da gricka: to su koza testisa i citav penis, osim glavica koji je veoma osjetljiv.

Pri ovim uvodnim milovanjima nemojte zatvarati oci. Promatrajte penis koji raste, produzuje se i ukrucuje. Pogled na ucinak koji postizete ce vam pruziti zadovoljstvo. S vremena na vreme, bacite pogled na lice partnera trazeci na njemu prve znakove zadovoljstva ili ohrabrenja. Pitajte ga da li mu se svidja to sto cinite i sta zeli da dalje radite.

Zatim dolazi trenutak kada treba precizirati milovanja. Pre svega, prepucijum ne treba da prekriva glavic. Ako ga prekriva, svucite prepucijum tako da sasvim otkrijete glavic koji je sada vec napunjen krvlju.

Okruzite ga vlaznim usnama i lagano masirajte, u isto vreme ga dodirujuci jezikom. Pazite da ga ne dodirnete zubima jer je koza na tome mestu veoma fina i osetljiva.

Prilikom tih prvih dodira, jednom rukom cvrsto drzite penis, najbolje sto blize pubisu. Zatim gurnite penis duboko u usta, izvucite ga i ponavljajte te pokrete koliko god zelite. Oni moraju da budu polagani, a u isto vreme cinite pokrete usisavanja (ne brinite, nista nece izaci pre ejakulacije).

S vremena na vreme se zaustavite da biste promenili nacin milovanja. Sve su varijacije dozvoljene i zavise od vase maste i zelja partnera. Penis mozete istovremeno masirati rukom, milujuci testise, zadnjicu, trbuh, anus.

U pocetku cete biti nesigurni, ali ako zaista zelite da pruzite zadovoljstvo svom partneru, ubrzo cete postati virtuoz.

Felacija pruza zeni vise zadovoljstva nego cunnilingus muskarcu. To se zadovoljstvo sastoji u tome sto jasno vidite kakav je ucinak vasih milovanja i kakve se promene dogadjaju na udu vaseg partnera.

Osim toga oblik i velicina penisa kao da su stvoreni prema obliku vasih usana i, sto nije manje vazno, pri felaciji ste aktivan partner. Muskarac zavisi od vas, a to zeni pruza znatno psiholosko uzivanje.

Dobra felacija najbolja je priprema za koitus. Erekcija ce biti duga i snazna, a zadovoljstvo ce se javljati polako i postupno tako da ce muskarac moci bolje da kontrolise svoj orgazam i izbegne preuranjenu ejakulaciju.

Felacija uzbudjuje i zenu, sto ce omoguciti da oba partnera istovremeno postignu orgazam. Nekim zenama nije potrebno nista osim felacije da bi postigle orgazam.

Felacija ce vam takodje omoguciti da zadovoljite svog partnera i onda kad je koitus nemoguc: za vreme poodmakle trudnoce ili menstruacije. Tada ga valja produziti sve do ejakulacije. Neke zene, koje zele da izbegnu ejakulaciju u usta, stimulisu penis rukom do orgazma.

Ako zelite da usrecite svog partnera, evo sta treba da uradite da biste se privikli na ejakulaciju u usta i gutanje sperme. Prvi put stimulisite partnera rukom do ejakulacije Na glavicu ce ostati tragovi sperme. Polizite je i videcete da joj ukus nije nimalo neugodan.

Sledeci pu, stavite glavic u usta dok su na njemu jos poslednje kapi sperme. Tako cete se pomalo privikavati na sve vece kolicine sperme, a pri tom necete osetiti ni najmanju odbojnost. Treba da znate da je upravo u trenutku ejakulacije i u trenucima koji potom slede, glavic penisa najosetljiviji. Zato je zadovoljstvo izuzetno intenzivno ako zena zadrzi penis u ustima sve dok on ne izgubi cvrstinu.

Zena koja se usavrsila u felacijumoze da bude sigurna u vernost svog partnera, kome nece pasti na pamet da na drugom mestu trazi ono sto vec ima.

Kao i u slucaju cunnilingusa, zena moze da nanese jogurt, pekmez ili med na penis koji ce zatim da polize.

Zavrsimo anegdotom: znate li pricu o Japanki koja pre felacija pripremi caj i vruceg ga proguta trenutak pre nego sto ce staviti muskarcev ud u usta, jos vrela od caja. Osecaj je neodoljiv.
Polozaji pri felaciju

1) Muskarac stoji, zena na kolenima. Pogoduje erekciji jer je navala krvi veca nego pri lezecem polozaju. Odgovara muskarcima koji su skloni dominaciji (iz istog razloga manje odgovara zeni). Nedostatak je sto muskarac ne vidi sta se dogadja. Ako je obucen, uzbudjuje ga da vidi kako mu zena otkopcava kais,otvara slic i vadi iz gacica ukruceni ud. Preporucuje se da se nastavi u nekom drugom polozaju.

2) Muskarac sedi, zena sedi ili kleci na podu. Ovaj polozaj je prilicno zadovoljavajuci, uz manu sto je telo zene izvan dohvata muskarcevih ruku.

3) Muskarac lezi, sa kolenima u nivou visine kreveta, zena kleci na podu. Ovo je varijanta prethodnog polozaja.

4) Muskarac lezi, zena lezi pored njega, naslonjena na laktove. To je klasicni polozaj. Varijanta: zena moze da se okrene licem prema muskarcu, ili da mu okrene ledja. U oba slucaja muskarac moze da miluje telo zene.


 
10 SAVETA ZA ISKUSNE

1. Duboko udahnite pre nego što uzmete njegov penis u vaša usta da bi opustili vratne mišice. Ovo se radi da se spreci neugodan osecaj nadimanja ako bi njegov penis dotaknuo zadnju stranu vašeg vrata.

2. Koristite ruku oko dna njegovog penisa da možete kontrolisati koliko duboko penis ulazi u vaša usta.

3. Pokušajte gutati kada njegov penis dotakne zadnju stranu grla. To je pomalo je škakljiv osjecaj....

4. Možete poceti pušiti kada ja partnerov penis slab i mekan, te ga tako stimulisati na erekciju.

5. Pubicne dlake u vašim ustima su normalne. Jednostavno se zaustavite na minutu da ih izvadite i tada nastavite.

6. Koristite prst u partnerovom anusu da biste masirali njegovu prostatu.

7. Stavite kockicu leda ili pepermint u usta za dodatnu stimulaciju.

8. Dok pušite, stavite svoje ruke na njegova bedra i lagano ih masirajte.

9. Držite svoje zube podalje od njegovog penisa ili lagano, ali vrlo lagano ih koristite dok pušite.

10. Ne svrše svi muškarci za vreme oralnog seksa. Ne brinite ako ne svrši – njegov orgazam je njegova odgovornost, ne vaša.


Kako oralno zadovoljiti muškarca?!?!?

Pušenje nije samo za muško zadovoljstvo. Istina, mnoge žene kažu da im osecaj kontrole, zajedno sa oralnom stimulacijom pruža veliko seksualno uzbudenje.

Postavite se udobno:

Pocnite igrajuci se sa njegovim penisom – ljubeci ga, lagano dišuci, šaptanjem, škakljanjem.
Predite na pušenje. Stvorite vakuum koristeci svoje usne, a zatim ih iskoristite tako da okružite njegov penis
Spuštajte usta sve niže po penisu dok pušite
Koristite se rukama dok ga oralno zadovoljavate: pomerajte ruke gore – doe po kožici. Menjajte ruke povremeno zbog raznovrsnosti.


Osim samog pušenja:
Lizanje i grickanje je vrlo, vrlo uzbudujuce, prelazite jezikom preko vrha penisa, a zatim se usresredite na frenulum.
Idite jezikom gore – dole, kao da pušite.
Ližite dno penisa dok rukom prelazite preko cele njegove površine i obrnuto..


Posvetite se svemu:
Penis je mnogo više no što se može videti, zato upotrebite maštu. Uzmite njegova jajca nežno u svoja usta i lagano ih usisavajte.
Ližite ga preko celog penisa.
Ceškajte mu jaja nežno, dok pušite.


Ispljunuti ili progutati?
Vaša je odluka. Neki vole svršavati u usta, a neki žele samo videti svršavanje. Oboje može biti vrlo seksi. Odlucite li se na svršavanje u usta, možete ili progutati ili u blizini držati maramicu u koju posle možete ispljunuti. Upoznajte svog partnera i donosite prave odluke. Gutanje sperme za vreme oralnog seksa sa muškarcem zaraženim HIV-om, poznato je da prenosi virus.


 

Treba Vam veoma malo, ugrejana soba, caršav raširen preko nekoliko prekrivaca na podu i ulje u plasticnoj flašici. Mineralna i decja ulja su prihvatljivija, možda zato što vetre brzo. Prednost se obicno daje biljnom ulju, narocito maslinovom. UPOZORENJE : Nikad nemojte sipati ulje po koži partneru, osetio bi hladnocu i jezu, što bi trenutno prouzrokovalo stezanje misica, protivno onom što, zapravo, želite postici. Umesto toga, zagrejte ulje u rukama pre nego što ga upotrebite.

Za lice, ruke i tabane trebace Vam veoma malo ulja, a samo nešto više za druge delove tela. Uz to i u drugim postupcima povedite se za onim što Vam se cini ispravnim. Pre nego što pocnete da masirate, recite partneru da se preda do kraja, a bude li trebalo da podiže ruku, nogu ili glavu, da ce te to uciniti Vi. Uverite ga da su masaže normalne provale uzdaha iz dubine duše i da ce pravo uživanje nastati tek kada ih se oslobodi. A u pogledu bola, recite da Vas upozori cim se ne oseca ugodno. I obratno - recite mu da Vam svakako kaže kad ste stigli do mesta koje traži nešto jaci pritisak. Upravo, kao i u ljubavi, i ovde valja uskladiti najmanje nijanse pokreta, koliko je god moguce, pa ce Vam i nekoliko reci pomoci u usavršavanju tog umeca. Buduci da smo ustanovili osnovna pravila, možemo poceti sa masažom.

Pokušajte da ispitate svaku košcicu, svaki pršljen, svaku izbocinu i mišic na telu partnera. Ne žurite i budite strpljivi. Zatvorene oci pomažu koncentraciji. A kada se jednom saberete, stvara se i poverenje. U meduvremenu, ako se iole predate osecanjima. sve što uradite - bice dobro. To svakako nije intenzivna švedska masaža, koja se primenjuje u fizioterapiji, a ni postupci joj ne nalikuju na one kojima se služe fizioterapeuti.

Rec je o masaži iz ljubavi, zabavi i polne igre - zadovoljstva, masaži koja Vas vodi poput drvoreda u stanje lepote, tišine i dubine. Sedite iza partnerove glave. Masažu pocnite tako što ce te lagano nauljiti partnerovo lice, položiti mu ruke nežno na slepocnice i predati se opipljivom proucavanju onoga što se nacazi pod površinom kože.

Sa licem postupajte poput vajara koji radi u glini - upotrebite osetljivost srednjih prstiju, potežuci ih niz nosne kosine i ocrtavajuci mu oci i obraze, zatim se rubovima lica vratite gore do slepocnica. Razradite taj postupak - dole, naokolo, gore - i držite ga se u nekoliko putovanja izmedu ociju i brade. Svako milovanje okoncajte kružnim kretanjem po slepocnicama i Vaš ce se partner osecati kao u rukama iskusne maserke. Zatim okrenite partnerovu glavu u stranu. Lagano potcrtajte zavoje, nabore i obrise uva i pazite da ga ne ogrebete noktom. Trljajte izbocinu koja se proteže iza uva i po osnovi glave. Masirajte ga cvrsto, osrtavajuci male krugove.

Predite na gornji deo glave i okoncajte snažnim masiranjem temena, poput šamponiranja. Pritisnite dovoljno snažno, tako da vam se kosa pomera pod prstima, ali pri tom nemojte potezati kosu. Okrenite zatim glavu i sve to ponovite na drugoj strani. Vratite partnerovu glavu u srednji položaj i usmerite pažnju na vrat. Upravo tu se nalazi neverovatno mnogo napetosti, pa ako provedete nešto više vremena na tom delu tela, prevalicete veliki put do potpunog opuštanja celog tela.

Podvucite ruke pod partnerovu glavu i razmerno polaganim, kružnim milovanjem trljajte mišice koji se nalaze upravo u osnovi glave. Spustite ruke nešto niže i isto tako trljajte mišice izmedu ramena i pocetka vrata. Zatim se vrhovima prstiju krecite gore - dole po vratu kao da tražite po dirkama klavira. Ovde smete nešto jace upreti prema gore, kao da ce te mu podignuti vrat. Ponovite taj redosled - osnova glave, ramena vrat nekoliko puta, do potpunog uspeha. Dok se još nalazite iza partnerove glave, kleknite i namažite mu grudi i stomak.
Stavite mu zatim dlanove pod kljucnu kost, usmerite prste prema struku, te blago i bez neprimerenog pritiska klizite preko sredine prsa i stomaka, sve dok na struku ne razdvojite ruke. Pri ponovnom spajanju ruku, lagano ih usmeravajte prema spoljnom uglu, dok Vam se ne nadu na partnerovim stranama. Tada ih vucite po vrhovima tela sve do pazuha, odakle cete ih moci iznova staviti pod kljucnu kost i ponoviti celu putanju. Videcete - to je široko, kružno masiranje, a ponovite to nekoliko puta, ne zaboravljajuci da se spuštate lagano, a povlacite po strani prema gore, uprevši nešto cvršce. Na slican nacin masiraju se i leda - ovog puta ce partner, svakako, ležati na stomaku. Upozorenje, nemojte nikad pritiskati jako i ravno kicmu. Pronaci cete dve brazde koje se spuštaju sa svake njene strane: pažnju usmerite na njih, a ne na samu kicmu. Za kraj cete možda želeti da se oprostite od partnerovih leda laganim dodirivanjem kože noktima, kao poslednjim nežnim kontaktom.

Vreme je da se približite teglecim mišicima na nogama. Dok je partner još na stomaku, kleknite kraj njegovog desnog lista, licem prema glavi, pa mu nauljite celu nogu i zadnjicu. Zamislite da mu je desna noga klavijatura i stavite obe ruke na nju, kao da ce te zasvirati. Levom rukom kružite u smeru kazaljke na satu tako da Vam palac bude najbliži njegovoj peti (što ce vam izbociti levi lakat, a mali prst leve ruke približiti palcu desne). U tom položaju pomerajte ruke po celoj dužini noge i poslužite se težinom svoga tela pri pritisku - ali preko kolena prelazite lagano. Stigavši do vrha bedra, prelazite kružnim pokretima desne ruke preko zadnjice sve dok vam prsti ne dohvate kuk. Kuk okružite pomno. Zatim, ne prekidajuci pokrete, vratite ruku spoljnoj strani bedra, tako da vam prsti budu usmereni prema tlu. U meduvremenu, stavite u isti položaj i drugu ruku koja se odmarala na unutrašnjoj strani bedra i obuhvatite ga obema, s prstima prema tlu i palcevima na vrhu. Taj kružni tok okoncajte laganim povlacenjem ruku po stranama noge, sve dok ne stignete do zgloba, gde cete se, brzom zamenom, naci u položaju koji vam omogucuje da ponovite masažu. Zatim jednostavno promenite strane i prebacite ruke na levu nogu. Ti pokreti, kad ih jednom naucite, nisu teški kako vam se sada cini. Lako cete se prilagoditi prednjoj strani nogu, rukama, pa cak i celoj dužini tela.
Kad se jednom usavršite u pokretima masaže, verovatno cete poželeti da probate i mnoštvo varijacija na temu - u dugim, gipkim kretanjima, u brzom trljanju (narocito leda) koje zagreva kožu trenjem, u gnjecenju, ljuljanju i kruženju što opušta micice zadnjice i bedara. Za obuhvatnije kretnje iskoristicete svu težinu tela i celu širinu ruke. Ima mesta na kojima cete hteti upotrebiti samo dlanove, negde drugde, samo prste. Važno je upamtiti da ce sa masažom opuštanje biti potpunije, ostanete li sve do kraja u neprestanom dodiru sa partnerom. Pokušajte da održite fizicki dodir barem jednom rukom sve vreme, cak i dok menjate položaj ili sipate ulje (slobodnu ruku položite na partnera dok drugom sipate). Imajte na umu da vam za masiranje što veca površina ruke bude u dodiru sa telom partnera. Uvežbajte ruke da pri tom poprimaju oblik pojedinih mišica, izbocina i ulegnuca u njegovom telu, dok klize od glave prema petama - i ubrzo cete poceti da stvarate nove pokrete. Pošto ste stvorili sopstveni repertoar pokreta poželecete masažu uz muziku, iskušavajuci raznolike ritmove i raspoloženja, sve dok se ne izmami pravi takt u vašim rukama. Možete postati pravi strucnjak za ulja, mešajuci ista sa mirisima limuna, badema itd.. I naravno pustite ocima punu slobodu. Retko je koji prizor zanosniji od opuštenog nagog tela - ne slika nego blistava, stvarna pojava. Takva je osecajna poruka masaže. To iskustvo svakako nije jednostrano. Upravo svako od nas voli da dodiruje i da bude dodirivan, a kako bi se probala celina masaže, važno je da oboje daju i primaju. Smatramo li masažu dijalogom dodira, prava ce komunikacija nastati tek kada se govor udruži sa slušanjem u zajednicku potrebu. I naposletku, kad upotrebite osecanja što vas prožimaju dok vas masiraju i dok vi masirate, oseticete olakšanje koje vam tog casa pruža zadovoljenje, kao i nagoveštaj beskrajnih zadovoljstava koja ce tek doci..

    Author

    ๑۩۞۩๑ Radio Stela ๑۩۞۩๑ 

    Archives

    July 2012

    Categories

    All

    Tekstovi su preuzeti sa drugih izvora !